İran’dan üç İsrail gazetesine siber saldırı

İsrail web siteleri dün, pazartesi, yeni bir siber saldırıya maruz kaldı. Güvenlik kaynakları, saldırının İran kaynaklı olduğuna ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastının ikinci yıldönümüne denk geldiğine inandıklarını ifade etti. İsrail, suikasta katkıda bulunduğunu kabul etmişti.

Saldırılar sağcı muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü İsrael Hayom gazetesi ile sağcı gazeteler Maariv ve The Jerusalem Post’u hedef aldı. İnternet korsanları iki gazetenin web sitesini hacklediler ve Dimona nükleer tesisinde bir patlamayı gösteren bir grafiğe İngilizce ve İbranice “Size tahmin edemeyeceğiniz kadar yakınız” yazdılar. Ayrıca üç siteye 2020’nin dün ile aynı gününde Irak’ta ABD insansız hava aracının düzenlediği hava saldırısında öldürülen Süleymani’ye atıfta bulunan bir illüstrasyon yerleştirdiler. Resim, bir parmaktaki kırmızı bir yüzükten çıkan, mermi gibi görünen nesneyi gösteriyor. Bu da Süleymani’nin taktığı belirgin bir yüzüğe işaret etmekte.

The Jerusalem Post’taki kaynaklar, sorunu çözmek için çalıştıklarını belirterek, “İsrail’e yönelik doğrudan bir tehditle birlikte web sitemizin açık bir şekilde ihlal edildiğinin farkındayız” ifadelerini kullandılar. Gazetenin mobil uygulaması saldırıdan etkilenmezken, diğer İsrail haber siteleri normal şekilde çalışıyor.

Eski İsrail Askeri İstihbaratı’nın (Aman) Şefi Tamir Hayman, “2020’de İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye düzenlenen suikastta İsrail’in rol aldığını” belirtmişti. Hayman, suikast sırasında söz konusu birimin başkanıydı. Bu, İsrail’in suikasttaki rolü hakkında bu seviyedeki bir kişi tarafından yapılan ilk aleni onaydır. Bu tür bilgiler genellikle yabancı medyadaki sızıntılarla sınırlıdır. Hayman’ın açıklamaları, İsrail istihbarat servisindeki eski yetkililerce yönetilen bir kurum tarafından çıkarılan “Malam” dergisinde geçen Kasım ayında yayınlanan bir röportajda geldi.

Hayman, İsrail’in rolünü ayrıntılı olarak açıklamadı. Ancak ABD’nin “Yahoo” web sitesi geçen Mayıs ayında İsrail’in ABD’ye Süleymani’nin sahip olduğu birkaç telefon numarasına erişim izni verdiğini ve onu takip etmesine yardımcı olduğunu bildirdi. Röportajda Hayman, Süleymani suikastını geçen ay sona eren görev süresi boyunca gerçekleştirilen “iki önemli suikasttan” biri olarak nitelendirdi. Hayman’ın bahsettiği diğer suikast operasyonu ise İslami Cihad örgütünün askeri kanadı “Kudüs Tugayları” liderlerinden Baha Ebu el-Ata’ya karşı Kasım 2019’da gerçekleştirilen suikast. Hayman açıklamasında “Süleymani suikastı önemli bir başarıdır çünkü bana göre baş düşmanımız İranlılar. İsrail, İran silahlarının ve parasının bölge genelinde yayılmasını engellemek için çok sayıda operasyon gerçekleştirdi” dedi.

Şarkul Avsat