Jamaika Merkez Bankası dijital para birimini piyasaya sürüyor

Jamaika merkez bankası cuma günü yaptığı açıklamada “başarılı” bir deneme uygulamasının ardından 2022’nin ilk çeyreğinde kendi dijital para birimini çıkaracağını söyledi.

Ülkenin merkez bankası dijital para birimi (CBDC) prototipi için deneme uygulaması Mayıs 2021’de başladı ve 31 Aralık 2021’de sona erdi.

Jamaika Bankası (BOJ) deneme uygulaması sırasında CBDC’lerin basılması, cüzdan sağlayıcılarına verilmesi ve perakende müşterilere dağıtılması dahil bir dizi hizmeti test etti.

BOJ hizmetleri test etmek için dijital para birimi satıcısı eCurrency Mint ve ülkenin Ulusal Ticaret Bankası’yla (NCB) işbirliği yaptı.

Merkez bankası 9 Ağustos 2021’deki para basım töreni sırasında mevduat kabul eden kurumlara ve yetkili ödeme hizmeti sağlayıcılarına verilmek üzere 230 milyon Jamaika doları (yaklaşık 20 milyon TL) değerinde dijital para bastı.

Bir gün sonra personele dağıtılmak üzere bankacılık departmanına 1 milyon Jamaika doları (yaklaşık 90 bin TL) değerinde CBDC verdi.

İki ay sonra ekimde, NCB’ye 5 milyon Jamaika doları (yaklaşık 450 bin TL) CBDC tahsis etti ve bu mevduat kabul eden bir kuruma verilen ilk CBDC tahsisatı oldu.

Merkez bankasının yaptığı açıklamaya göre deneme uygulamasının ilk cüzdan sağlayıcısı olan NCB, 4’ü küçük işletme ve 53’ü tüketici olmak üzere 57 müşteriyi başarıyla bünyesine kattı.

Bu müşteriler, deneme uygulaması boyunca 37 hesap aracılığıyla kişiler arası, nakit alış ve nakit satış işlemleri gerçekleştirdi ve NCB sponsorluğundaki bir etkinlik aracılığıyla yerel el sanatları kuyumcuları, ayakkabı tasarımcıları ve moda ve hazır giyim butikleri gibi küçük işletmelerle alışverişte bulundu.

Jamaika hükümeti CBDC’nin ulusal olarak piyasaya sürülmesinin 2022’nin ilk çeyreği için planlandığını ve NCB’nin mevcut ve yeni müşterilere hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

BOJ, “Şu anda sanal simülasyon testi yürüten iki ek cüzdan sağlayıcısı, BOJ’den CBDC sipariş edip müşterilerine dağıtabilecek ve çeşitli katılımcı cüzdan sağlayıcılarının müşterileri arasındaki işlemlerin testini gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

CBDC, İsveç’in e-kronu ve Çin’in dijital yuanı gibi, bir ülkenin ana bankası tarafından yasal ödeme aracı olarak tahsis edilen bir dijital para birimi.

Atlantik Konseyi’nin bir çalışmasına göre şimdiye kadar yaklaşık 90 ülke kendi dijital para birimi üzerinde çalışıyor ve aralarında Çin ve Güney Kore gibi büyük ekonomilerin de bulunduğu 14 ülke deneme süreci yürütüyor.

Uzmanlar, dijital varlıklar olarak kripto para birimlerine benzer konumlarına rağmen CBDC’lerin, temel özelliği parasal işlemler için merkezsiz bir varlık sağlamak olan Bitcoin gibi sanal para birimlerinin aksine daha merkezi olduğuna dikkat çekti.

Şarkul Avsat