Japonya, koronavirüsün yayılmasında ABD askerlerinin rolünden endişeli

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi perşembe günü yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha geniş bir alanda yayılımasını önlemek için ülkedeki ABD askeri personelinden üslerinde kalmasını istedi.

Hayashi konuyu ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştüğünü ve kendisinin halkın sağlığını korumak için elinden geleni yapacağına söz verdiğini söyledi.

Hayashi’nin talebi, ABD ordusunun vakaların yayılmasını engellemek için daha sert önlemler almaya söz vermesinin ardından geldi.

Japonya’daki ABD kuvvetlerinin Sözcüsü Thomas R. Barger, söz konusu talep hakkında yorum yapmamayı tercih etse de koronavirüse bağlı vakaların ve enfeksiyon eğiliminin dikkatle kontrol edildiğini bildirdi.

Barger, yeni ihtiyati tedbirlerin herkesin tamamen aşılanmış olsa bile, üçüncü negatif koronavirüs testine tabi tutulana kadar üste maske takmasını gerektirdiğini belirtti. Herkesin üsten çıkarken maske takma yükümlülüğü olduğunu vurguladı.

ABD Kuvvetleri, Japonya’nın güneyindeki Okinawa ve Iwakuni prefektörlükleri de dahil olmak üzere birçok bölgede koronavirüs vakalarındaki önemli artış yaşanmasının ardından sert eleştirilere maruz kaldı.

Okinawa Valisi Denny Tamaki, bu hafta Japonya ulusal hükümetine tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadele önlemlerini güçlendirmek için izin talebi gönderdi. Aralık ayı içinde birkaç gün boyunca sıfır vaka kaydedilmesine rağmen Okinawa bölgesinde perşembe günü 981 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.

Tamaki gazetecilere verdiği demeçte “Hep birlikte çalışmamız durumunda vakalar da azalacak” dedi.

Tamaki, Japonya’nın geri kalanından daha fazla zarar görmüş olan Okinawa’da vakalardaki endişe verici artıştan ABD askerlerini sorumlu tutarak söz konusu kısıtlamalara uyan şirketlere mali yardım sağlama sözü verdi.

Diğer yandan Iwakuni Üssü’nün bulunduğu Yamaguchi eyaleti, rekor günlük vaka sayısına sahne oldu. 181 vaka tespit edildiği bildirildi. Yapılan açıklamada ulusal hükümete salgınla mücadele önlemlerini güçlendirme talebinde bulunuldu.

Yamaguchi valiliği yetkilileri hastalığın, Iwakuni’de görevli ABD  ve Japon askeri personelinden yayıldığından şüpheleniyor.

Perşembe günü 641 yeni vaka bildiren Tokyo eyaleti de dahil olmak üzere Japonya genelinde, bir önceki gün 390 olan vaka sayısı giderek artıyor. Tokyo Valisi Yuriko Koike şu ana kadar kısıtlayıcı önlemler almak konusunda isteksiz görünüyordu.

Japonya, salgının herhangi bir döneminde kapanma tedbirleri uygulamadı. Ancak mağaza ve restoranların kapılarını erken kapatmalarını veya daha az kişiye hizmet vermelerini zorunlu kılmak gibi faaliyetleri kısıtlamaya yönelik periyodik önlemler alındı.

Japonya geçen yılın sonlarında seyahat kontrollerini artırarak geri dönen sakin ve vatandaşların dışında ülke dışına seyahatleri engelledi. Ancak Amerikan askerleri temel olarak ikili güvenlik anlaşması kapsamında Japonya’ya girip hareket etmekte özgürler.

Japonya’daki ABD Kuvvetleri Komutanlığı’na göre Japonya’da üçte biri  Okinawa’da olmak üzere ABD güçleri arasında toplam bin 784 Kovid-19 vakası bildirildi.

Japonya’daki ABD Kuvvetleri komutanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üs genelinde uyguladığımız önlemler, ailelerimizin refahını ve Japon vatandaşların sağlığını korumayı amaçlıyor. Topluluklarımızı güvende tutmakta hepimizin bir rolü olduğunun farkındayız.”

Şarku’l Avsat