(Fotoğraf: SABA)

BM raporu, İran’ın Cask Limanı’nın Yemen’e silah kaçakçılığındaki rolünü ortaya koydu

Birleşmiş Milletler, 2015 yılında Husi milislerine silah ihraç edilmesini yasakladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bağlı Yemen Uzmanlar Paneli tarafından hazırlanan raporda, İran’ın güneydoğusundaki Cask şehri limanının Yemen’e silah kaçakçılığındaki rolü ortaya konuldu.

Raporda, ABD Donanması’nın son aylarda Arap Denizi’nde ele geçirdiği binlerce silahın bu limandan geldiği belirtildi.

Arab News’in Wall Street Journal’a dayandırdığı haberine göre söz konusu raporda, ABD ordusunun yıllardır engellemeye çalıştığı Yemen güzargahı boyunca Rusya, Çin ve İran’da üretilen silahların kaçakçılık girişimlerinde küçük ahşap tekneler ve kara taşımacılığının kullanıldığı ifade edildi.

Uzmanlar Paneli, 2021’de ABD Donanması tarafından ele geçirilen iki sevkiyatı yakından inceledi ve raporda bu sevkiyatların kaynağının Umman Denizi’ndeki Cask Limanı olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Raporda, ABD Donanması’nın, Mayıs 2021’de Cask Limanı’ndan ayrılan küçük bir ahşap geminin Pakistan’ın güneyinde Arap Denizi’nde önünü kestiğine dikkat çekildi.

Gemide 2017 yılında Çin’de üretilen 2 bin 556 saldırı tüfeği, 292 makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği ile İran’da üretilen 164 makineli tüfek ve 194 roketatar bulunuyordu.

Gemi ayrıca Belarus’ta yapılan keskin nişancı dürbünlerini de taşıyordu.

Rapora göre, el konulan diğer silahlar Rusya ve Bulgaristan’dan geldi.

Raporda ayrıca, ABD’nin Şubat 2021’de Yemenli bir mürettebat tarafından işletilen silah yüklü ahşap bir gemiyi, yükünü Somali yakınlarındaki başka bir küçük gemiye aktarmak üzereyken durdurduğu belirtildi.

Gemi, teknik özelliklerine göre muhtemelen İran’dan gelen 3 bin 752 saldırı tüfeği, makineli tüfek ve roketatar gibi yüzlerce başka silah taşıyordu.

İran, Yemen’deki mücadelelerinde Husileri açıkça destekledi. Ancak uzun süredir gruba silah sağladığına ilişkin bilgileri reddediyor.

İran, BM paneline silahlarının satılmadığını, Yemen’e aktarılmadığını veya ihraç edilmediğini bildirdi.

Husi milislere silah teslim etmek, BM’nin 2015’ten beri milislere uyguladığı silah ambargosunun ihlali anlamına geliyor.

Cask Limanı bir zamanlar sadece Umman’a meyve ve sebze ihracat edilen bir yer olarak biliniyordu. Ancak son on yılda bu liman kenti büyük bir stratejik öneme sahip oldu. 2008 yılında deniz üslerine ev sahipliği yapmaya başladı ve geçen yıl burada petrol ihracat terminali açıldı.

ABD’li yetkililer, Cask şehri ve limanının süredir İran Devrim Muhafızları için bir sıçrama tahtası olarak kullanıldığını söyledi.

Ancak BM’nin raporu, limanla bağlantılı belirli silah sevkiyatları ve İran’ın Ortadoğu’daki silahlı gruplara verdiği destek hakkında ilk ayrıntılı kanıtı sağlıyor.

Yemen, 2014 yılından bu yana İran destekli Husi milisleri ve Uluslararası toplum tarafından tanınan hükümet arasında yaşanan iç savaşa tanıklık ediyor.

Birleşmiş Milletler, 2015 yılında Husi milislerine silah ihraç edilmesini yasakladı.

Yaklaşık 30 milyonluk Yemen nüfusunun yüzde 80’inden fazlasının insani yardıma ihtiyacı var.

 Şarku’l Avsat, Arab News