Bir haftada 10 milyon kişi Omikron’a yakalandı

WHO: Varyantın hızla yayılımını açıklayan 3 sebep bulunuyor

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) Kovid-19 teknik ekibi lideri epidemiyolog Maria Van Kerkhove, geçtiğimiz 7 günde yaklaşık 10 milyon vakanın rapor edildiğini duyurdu. Kerkhove WHO’nun sosyal medya platformlarındaki hesapları üzerinden yayınlanan bir videoda, Omikron varyantının dünya genelinde yayıldığını ve vaka sayılarında keskin bir artış olduğunu ancak bunu can kayıplarında keskin bir artışa neden olmadığını belirtti.

Kerkhove, Omikron varyantının hızla yayılmasının ardında 3 ana neden olduğunu söyledi. Bunlardan ilki, Omikron’un taşıdığı mutasyonların, insan hücrelerine daha kolay bir şekilde bağlanma yeteneğine sahip olmasıyken ikincisi, varyantın insanların tekrar enfekte olabileceği anlamına gelen ‘İmmün kaçış’ olarak adlandırılan duruma neden olmasıydı. WHO yetkilisinin belirttiği üçüncü sebep ise, Omikron’un üst solunum yollarına bulaşması ve orada üremesiydi. Bu durum, akciğerlerdeki alt solunum yollarını enfekte eden ve orada üreyen orijinal SARS-CoV-2 virüsü de dahil olmak üzere, Delta varyantından ve diğer varyantlardan farklı bir davranış oluşturuyor. Bu üç faktörün kombinasyonu, Omikron’un SARS-CoV-2 virüsünün diğer varyantlarından daha kolay yayılmasını sağlıyor.

WHO yetkilisi, şu ana kadar elde edilen bilgilerin Omikron ile enfeksiyona bağlı olarak şiddetli semptomların görüldüğü bir hastalık geliştirme riskinin, Delta varyantına kıyasla daha düşük olduğunu gösterdiğini belirtti. Bununla birlikte, dünya çapında çok sayıda vaka kaydedilmesinin gerçekten şaşırtıcı olduğunu belirtirken, tedavi için hastaneye yatma riskinin düşük olmasına rağmen, klinik tedaviye ihtiyacı olan, hastanelere sevk edilen çok sayıda kişinin olduğunu ve bu durumun sağlık sistemine yük olacağını açıkladı.

Kerkhove, Omikron’un SARS-CoV-2 virüsünün mutasyon dizilimi için takip sistemlerinin olduğu tüm bölgelerde tespit edildiğini ve verilerin Omikron’un en son ortaya çıkan varyant olduğunu gösterdiğini ve varyantın WHO tarafından dikkatle takip edildiğini söyledi.

Aşı yaptırmanın önemime vurgu yapan Kerkhove “Aşılar, şu anda geniş çapta yayılan Omikron veya Delta varyantları da dahil olmak üzere, virüs sebebiyle şiddetli semptomların görüldüğü hastalık veya ölüm riskine karşı inanılmaz derecede koruma sağlıyor. Tüm ülkelerde Kovid-19’a karşı savunmasız kişilerin aşılandığından emin olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Tanı ve teşhis için iyi sistemlerin mevcut olduğundan emin olunması gerektiğini ifade eden Dr. Kerkhove İyi test ve analiz sistemlerinin, herhangi bir hastanın ihtiyaç duydukları tedaviyi alabilmeleri için uygun klinik bakım yollarına erişmesine yardımcı olduğunu belirtti. Kerkhove herkesin, kendisinin ve başkalarının güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu dolayısı ile koruyucu maske takma, fiziksel mesafeyi koruma, kalabalık toplantılardan kaçınma ve mümkünse söz konusu toplantıları erteleme gibi önlemler başta olmak üzere ihtiyati tedbirlere uyulması gerektiğini belirtti.

Maske, mesafenin önemine vurgu yapan Kerkhove “Şu anda vaka sayısını en aza indirmek için virüse maruz kalma ihtimalini en aza indirmek gerçekten çok önemli. Bu şekilde vaka oranlarının artması, sağlık sistemleri ve diğer sektörler üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz ” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

Şarku’l Avsat’ta yer alan istatistiklere göre dünya genelinde 301,8 milyondan fazla kişini Kovid-19’a yakalanırken, virüs sebebiyle kaydedilen can kaybı sayısının 5,8 milyona ulaştı. 2019 yılı Aralık ayında Çin’de ilk vakaların keşfedilmesinden bu yana Kovid-19 vakaları 210’dan fazla ülke ve bölgede tespit edildi. WHO, salgına ilişkin gerçek verilerin, resmi olarak kaydedilenlerden iki ila üç kat daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.