Naftali Bennett (Twitter/ @IsraeliPM)

Bennett: İsrail, Viyana müzakerelerinin sonuçlarına bağlı değil

Bennett, kendi hükümetinin, Binyamin Netanyahu hükümetinin aksine, çok şey söyleyip az şey yaparak değil, tam tersi olduğunu söyleyerek güvenlik işleri konusunda milletvekillerine güven vermeye çalıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran’ın İsrail’i tehdit edenler listesinin başında yer aldığını söyledi. Bennett, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmayı amaçlayan Viyana müzakerelerinin yönetimi konusunda endişeli olduğunu, çünkü İran’ın “yönünde samimi olmadığını” söyledi. İsrail Başbakanı, müzakerelere ve anlaşmalara taraf olmayan İsrail’in “her yerde ve her zaman, hiçbir kısıtlama olmaksızın tam hareket özgürlüğünü korumaya devam edeceğini” yineledi.

Bennett, Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi toplantısında ulusal güvenlik gündemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Burada olmaktan memnunum. Knesset’in hükümetin her alanında ve tabii ki en önemli alanında, yani İsrail’in ulusal güvenliğinde yaptığı çalışmaları parlamento tarafından denetlemesine büyük önem veriyorum. İsrail’in ulusal güvenlik durumu iyi ve birkaç zorluğa rağmen sürekli gelişiyor. En önemli ve en tehlikeli olanı, İran’ın saldırgan projeleri,  bize ve bölgedeki tüm ülkelere düşmanlığıyla bize dayattığı meydan okumadır” ifadelerini kullandı.

“İran, bölgedeki vekilleri ve uzantılarıyla İsrail’i tüm sınırlarında sürekli tehdit eden ahtapotun başıdır” şeklinde konuşan Bennett, “gece gündüz İran’la ve İran’ın faaliyetleriyle uğraştıklarını, artık sadece devamlı bir savunma ile kalmayıp devamlı bir hücum konseptine geçeceklerini” bildirdi.

Bennett ayrıca, Viyana’da İran ile büyük güçler arasında devam eden müzakerelere değindi. Dışişleri bakanı İsrail’in vardıkları her türlü anlaşmayı kabul ettiğini, ancak bunun iyi bir anlaşma olmasını istediğini belirtmiş olsa da, Bennett daha da keskin konuşarak, “Viyana’daki nükleer müzakerelerden kesinlikle endişe duyuyoruz. İsrail anlaşmalara taraf değildir. İsrail, eğer herhangi bir anlaşma imzalanırsa, orada yazılacaklara bağlı değildir. İsrail, sınırsız ve kısıtlanamaz eylem özgürlüğünü her zaman ve her yerde koruyacaktır” şeklinde konuştu.

Bennett, kendi hükümetinin, Binyamin Netanyahu hükümetinin aksine, çok şey söyleyip az şey yaparak değil, tam tersi olduğunu söyleyerek güvenlik işleri konusunda milletvekillerine güven vermeye çalıştı. İsrail Başbakanı açıklamasında, “Bu yıl atılan ana ve en önemli adımlar, İsrail’in istikrarını artırmak. İsrail ulusal güvenliğini tüm boyutlarıyla ciddi şekilde etkileyen birkaç yıllık kargaşadan ardından düzenin istikrarını arttırmayı başardık ve bütçeyi geçirdik. İsrail ekonomisi, ekonominin toparlanmasını sağlayan kapanmayı önleme politikamız sayesinde yaklaşık yüzde 7 oranında büyüyerek sağlamlaşacak. Bu büyüme oranı sayesinde, nispeten büyük miktarda para alabilir, Savunma Ordusu ve tüm güvenlik hizmetlerinin büyümesine yatırım yapabilir, böylece kendisine yüklediği görevleri yerine getirebilir. Askeri gücümüzde ve sahadaki başarılarımızda yıllardır eşi benzeri görülmemiş bir artışa tanık olduğumuzdan eminim. Bu birikim, buradaki varlığımız için önemli ve bundan çok memnunum, hızla oluşturmaya kararlıyız” dedi.

Öte yandan İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Ram Ben-Barak, “İran, İsrail’in tüm güvenlik sorunlarının üzerinde. Bu sis perdesi kaldırılmalı. İsrail Devleti, anlaşmaya taraf ve bağlı olmamasına rağmen, balistik füze sisteminin geliştirilmesine kısıtlamalar getirmenin ve onu engellemenin yanı sıra İran’ın nükleer yetenekler edinmesini önleyen bir anlaşma, Suriye’de siperi engellemek, Hizbullah ve Hamas’ın dengesini bozan silahların transferini engellemek ve terörü yayma çabalarını durdurmayı umut etmeli. Bütün bunlar gerçekleşmezse İsrail, amaç ve hedeflerine ulaşması için etkili bir askeri seçeneği içeren bir geri çekilme planı hazırlamakla yükümlü. İsrail’in kendi güçleriyle kendini savunma hakkı var. Komitedeki görevimiz, güvenlik aygıtının hükümetin vizyonunu gerçekleştirmek için çalışmasını sağlamak ve denetlemek. Hükümetin güvenlik talimatları, güç oluşturma ve çok yıllı eylem planları açısından uygulanıyor. Bıçaktan nükleere kadar tüm zorluklarla yüzleşmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat