Sisi: Mısır ekonomisi olumlu bir büyüme kaydetti ve diğer olumsuzluklara dayanabilir
WYF’ye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Ebu Mazen), Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın adına Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki Al Faysal, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve eşi, Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah’ın yanı sıra çok sayıda Mısırlı, Arap ve Yabancı politikacı, bakan, büyükelçi, medyacı ve 5 kıtadan binlerce genç katıldı. Sisi, forumun gençler arasında diyalog ve iletişim için bir platformun yanı sıra dünyanın tüm gençleri arasında vizyon alışverişi için bir araç haline geldiğini dile getirdi.
Şarm eş Şeyh Kongre Merkezi’nin ana salonunda düzenlenen açılış töreninde şarkı performansları ve salgınla ilgili belgesellerin gösterimi yapılırken, seyirci dördüncü forumun şarkısı olan ‘Geri döndük’ şarkısıyla dikkat çeken bir etkileşime girdi. Törende ayrıca hologram teknolojisiyle özel performanslar da sergilendi.
La Casa de Papel ve House of Cards dizisi oyuncusu İspanyol aktris Itziar Ituno, sahneye çıkıp Arapça konuşmasının ardından dikkatleri üzerine çekti ve foruma katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Kovid-19 pandemisi gölgesinde kültürün önemi ve rolünün daha iyi bir gelecek inşa etmek için gereğini vurguladı. Forumun ilk gününde düzenlenen oturum sırasında Mısır Cumhurbaşkanı, ‘İnsana Yakışır Yaşam’ girişiminin 700 milyar Mısır cuneyh (bir ABD doları 15.7 Mısır para birimine eşdeğer) maliyetle 60 milyon insanın hayatını geliştirmeyi hedeflediğini açıkladı. Sisi, koronavirüs sonrası dünyanın pandemi öncesinden tamamen farklı olacağına dikkati çekerek, Mısır’ın başta turizm ve havacılık sektörleri olmak üzere salgından etkilenmesine rağmen, dünyanın birçok ülkesinin yaptığı gibi ulusal ve diğer projeler üzerinde çalışmalara devam ettiğini, ne olursa olsun hayatı durdurmamanın gerekliliğini bildirdi. Sisi açıklamasında, “Dünyanın önündeki mevcut zorlukların üstesinden gelmenin bir yolu yok, ancak samimi niyetler ve birlikte çalışmak var. Forum, gençler arasında diyalog ve iletişim alışverişi için uluslararası bir platform ve tüm dünya arasında vizyon alışverişi için bir araç haline geldi. İnsanlığın hayatta kalmasının zorluklarını ve mevcut krizlerini, samimi niyetler, çatışmaları sona erdirmek, farklılıkları yönetmek, insanlık ve barış için birlikte çalışmak dışında aşması mümkün değil” ifadelerini kullandı. Ülkesinin koronavirüs ile mücadelesindeki deneyimini ele alan Sisi, Mısır’ın sağlık alanında uyguladığı cumhurbaşkanlığı girişimlere atıfta bulunarak, özellikle Hepatit C’yi ortadan kaldırma stratejisinin virüsünden kaynaklanan enfeksiyon ve ölümlerin sayısının azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağladığına değindi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un gençleri video konferans teknolojisiyle yaptığı konuşmada çözüm üretmeye ve fikir sunmaya çağırdığı forumun ilk günündeki etkinliklere pandemi konusu hakim oldu. Ghebreyesus, gençlerin fikirlerinin ve yenilikçi çözümlerinin tükenmez olduğunu belirterek, forumda politikalar ve yatırımla ilgili tartışmalarda onlara öncelik verilmesi çağrısında bulundu.
Malta Cumhurbaşkanı George Vella, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema ve Tanzanya Başbakanı Kassim Majaliwa’nın da video konferans aracılığıyla katıldığı “Koronavirüs Pandemisi: İnsanlığa bir uyarı ve yeni bir umut” başlıklı ana oturumda, çoğu lider pandeminin genç nesiller üzerindeki etkilerine odaklanma ihtiyacı ve gençlerin görüşlerini dinlemenin önemi konusunda hem fikir. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Gençlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Şemma el Mazrui’nin, Mısır’ı “Tüm Arapların kalbi” olarak nitelendirmesi konferans salonunda ayakta alkışlanırken, Mısır’ı herhangi bir düşünceden önce duygularıyla hareket ettiği ikinci evi olarak gördüğünü söyledi. Mazrui açıklamasında, BAE’nin kurucusu Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın, “Mısır’ın rönesansı tüm Arap ulusunun rönesansıdır” sözlerine de yer verdi. Açıklamaları seyirciler tarafından büyük alkış gören Mazrui, ülkesinin gençlik kitlelerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve BAE kurumlarına katılımları ve karar alma süreçlerine katılımları üzerinde çalışmak için Bakanlığın spordan ayrıldığına dikkati çekti ve BAE’nin gençler konusunda öncü bir deneyime sahip olduğunu bildirdi. ABD’nin Kahire Büyükelçisi Jonathan Cohen, ülkesinin çok sayıda tıbbi cihaz ve test bağışının yanı sıra Mısır hükümetinin pandemiyle mücadelesine yardımcı olmak amaçlı 50 milyon doları aşkın hibe verdiğine değinerek, ayrıca COVAX ile ortaklaşa bir şekilde ABD’nin Mısır’a 60 milyonu aşkın aşı dozu sağladığını bildirdi. Cohen, koronavirüs kriziyle başa çıkmak için diğer ülkelere tıbbi cihaz ve malzeme bağışında gösterdiği büyük cömertlik sebebiyle Sisi’ye teşekkürlerini iletti.