Avrupa İlaç Ajansı: Omikron, Kovid-19’u normal hastalığa dönüştürecek

Avrupa İlaç Ajansı: Omikron, Kovid-19’un salgın aşamasına son verecek ve virüsü endemik hale getirecek

Omikron varyantının dünya çapında yayılmasının, Kovid-19’u insanlığın birlikte yaşamayı öğrenebileceği endemik normal bir hastalığa dönüştürmesi bekleniyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Omikron’un Kovid-19’u pandemi aşamasından normal endemik hastalığa dönüştürebileceğini açıklarken Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise EMA’ya katılmadığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre EMA yönetimi yaptığı açıklamada Kovid-19 karşıtı aşıların dozlarının tekrar tekrar uygulanmasının sürdürülebilir bir strateji olmadığını belirterek, dördüncü bir ek dozun uygulanmasına yönelik şüphelerini dile getirdi.

Hollanda merkezli EMA’nın Aşı Değerlendirme Ekibi Başkanı Marco Cavalieri düzenlediği basın konferansında, “Tünelin sonuna ne zaman varacağımızı kimse tam olarak bilmiyor ancak oraya varacağız. Nüfusun bağışıklığının artması, Omikron’un yayılması ve aşılama çalışmaları ile endemik hastalığa yakın bir senaryoya hızlı bir şekilde geçeceğiz” ifadelerine yer verdi. Cavalieri “halen bir pandemi sürecinde olunduğunun da unutulmaması gerektiğini” de vurguladı.

WHO’dan EMA’ya cevap: Pandemi sürüyor

Öte yandan WHO Avrupa Bölge Ofisi, şu anda Kovid-19’u, influenza gibi endemik bir hastalık olarak sınıflandırmanın imkansız olduğunu açıkladı. WHO Acil Durumlar Direktörü Catherine Smallwood “Hala çok hızlı gelişen ve yeni zorluklara yol açan bir virüsle karşı karşıyayız. Dolayısı ile kesinlikle, Kovid-19’u endemik hastalık olarak adlandırmaya yakın değiliz” dedi.

WHO, mevcut salgın dalgası sebebiyle Avrupalıların yarısından fazlasının iki ay içinde Omikron ile enfekte olabileceğini belirtti.

WHO, EMA tarafından onaylanan görüşün aksine, Kovid-19 salgınına karşı mücadelede, mevcut aşıların ek doz uygulamalarının arttırılmasının sürdürülebilir bir strateji olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

EMA yetkilisi Cavalieri “Stratejimiz 4 ayda bir ek doz uygulamaksa, bu strateji bağışıklık tepkisiyle ilgili sorunlara yol açar. Ayrıca elbette, sürekli olarak ek dozların uygulanması, nüfusu yorma riski de oluşturur.” açıklamasında bulundu.

Yetkili bunun yerine, ek dozları daha uzun aralıklarla uygulama ve influenzaya karşı olduğu gibi ek dozları kış başlarında uygulama stratejisini düşünmeye başlama çağrısında bulundu.

EMA’ya göre, Omikron varyantı diğer varyantlardan daha bulaşıcı olsa da, yapılan çalışmalar, Omikron enfeksiyonu sebebiyle hastaneye yatış riskinin az olduğunu gösterirken, bu oranın Delta’nın taşıdığı riskin üçte biri ila yarı oranına denk geldiği tahmin ediliyor.

Şarku’l Avsat