Semptomları orta halli olsa da Omikron’a karşı neden dikkatli olmalıyız?

Dünya genelinde hızla yayılan Omikron, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) önceki varyantlarına kıyasla boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi hafif semptomlar gösterirken, bu durum, koronavirüsün geçmişte olduğundan daha az tehlikeli olduğu görüşünü ortaya çıkardı.

Koronavirüsün yeni varyantının gösterdiği hafif semptomlara rağmen bazı ülkelerin enfeksiyonu önlemek için hayata geçirdikleri kısıtlamalar tepkilere neden oluyor.

Rockefeller Üniversitesi Moleküler İmmünoloji Laboratuvarı Başkanı Michel C. Nussenzweig, “Er ya da geç herkesin bunu deneyimleyeceği konusunda eminim, ancak sonra daha iyi olacak” şeklinde konuştu.

Nussenzweig, önümüzdeki dönemde daha iyi ilaçlara ve daha iyi aşılara sahip olunacağını bildirdi.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İmmünoloji Profesörü Akiko Iwasaki, Omikron ve aşılara rağmen, koronavirüsün önceki varyantlarıyla enfekte kişinin uzun süreli semptomlar gösterebileceğini söyledi. Iwasaki, Omikron’u hafif semptomlarla geçiren kişilerin, kendilerini aylarca veya yıllarca sürebilen bir hastalık geliştirme riskine sokabileceğini kaydetti.

Columbia Üniversitesi’nde mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olan David Hu, Omikron’un tam aşılanmış veya destekleyici dozu almış kişilere ‘çok fazla zarar vermeyeceği’ görüşüne katıldığını aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Rusya Direktörü Melita Voinovich, daha önce yaptığı açıklamada Omikron’un virüsü yenmeye yardımcı olabileceğini açıklamıştı.

Rus basınına konuşan Voinovich, bu konudaki bir soruya cevaben, “Bu mümkün. Böyle olmasını umuyoruz. Şu ana kadar bunu konuşmak için çok erken, çünkü Omikron ile enfekte olan kişi sayısı yeterli değil. Kesin konuşabilmek için bir veya bir buçuk hafta beklememiz gerekiyor” dedi.

Şarkul Avsat