(Fotoğraf: SPA)

Koronavirüs aşıları sonrası görülen yan etkilerin üçte ikisinden fazlası aşı kaynaklı değil

ABD’de yapılan yeni bir çalışma, insanlarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını olduktan sonra oluşan yan etkilerin üçte ikisinden fazlasının aşıdan kaynaklanmadığını ortaya çıkardı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Harvard Tıp Fakültesi’deki bilim insanları, aşı sonrası görülen yan etkilerin büyük kısmının negatif beklentilerin kişiyi olumsuz etkilemesi anlamına gelen ‘Nocebo’ etkisine bağlı olabileceğine inanıyor.

Çalışma ekibi, koronavirüs aşılarının etkileri üzerine yapılan önceki 12 çalışmanın verilerini inceledi.

Aşı olanlar tarafından bildirilen baş ağrısı, yorgunluk, kol ağrısı gibi yan etkiler, plasebo alan kişiler tarafından bildirilenlerle karşılaştırıldı.

Ekip, ilk dozdan sonra bildirilen tüm baş ağrıları, yorgunluk, kol ağrısı ve diğer yan etkilerin yüzde 76’sının aşıdan kaynaklanmadığını tahmin etti. Ancak ikinci dozdan sonra bu oran yüzde 52’ye düştü.

Çalışma ekibi, bildirilen semptomların çoğunun kaygı ve aşılamadan önce bu semptomları yaşama beklentileri olmak üzere iki faktörden kaynaklandığına dikkat çekti.

Araştırmacılar, bu bulguların aşıların yan etkileriyle ilgili endişeleri azaltarak, insanları aşı olmaya teşvik etmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Araştırmayı yöneten Harvard Tıp Fakültesi’nden Ted Kaptchuk, olumsuz beklentilerin bazı “yan etkilerin” yanlış bir şekilde aşılara atfedilmesine yol açtığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların aşının bildirilen yan etkilerinin çoğunun gerçek olmadığının farkında olmaları, aslında aşı olma konusundaki endişelerini azaltıyor. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Çalışmamız, kan pıhtılaşması veya kalp iltihabı gibi ciddi yan etkilere bakmadı.”

Çalışma Jama Network Open isimli bilimsel dergide yayımlandı.

Şarku’l Avsat