Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, toplantıya video konferans yoluyla katılım sağladı (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır’dan terörle mücadelede Afrika ülkelerine destek çağrısı

BM Güvenlik Konseyi’ne, bölgesel mekanizmalar ve gruplaşmaların desteklenmesinde bir rol önerildi

Mısır hükümeti, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bölgesel gruplaşma ve mekanizmalar açısından önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler’e (BM) kıtanın mustarip olduğu terörizm ve radikalizm olgusuyla mücadelede Afrika ülkelerini destekleme çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Pazartesi akşamı Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi ile BMGK üyesi olan 3 Afrika ülkesi arasında video konferans yöntemiyle düzenlenen Bakanlar İstişare Toplantısına katıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı resmî sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre Şukri, toplantıda üç üye ülke arasında koordinasyona ve kıtada barış ve güvenlik konularındaki ortak çıkar ve tutumları sürdürmek üzere oluşan dayanışmaya övgüde bulundu.

Toplantı sırasında Şukri, Afrika dayanışmasının, başta terörizm ve radikalizm olgusu olmak üzere kıtanın karşı karşıya kaldığı tüm krizler karşısında sergilenen kararlılığı yansıtmadaki önemini de vurguladı. Ona göre bu durum, Güvenlik Konseyi’nin bu olgudan etkilenen Afrika ülkelerine yardım sağlayarak gerekli  sorumlulukları almasını ve Afrika girişimlerini desteklemesini gerektiriyor.

Açıklamaya göre Dışişleri Bakanı, Güvenlik Konseyi’nin bölgesel gruplaşmaların ve mekanizmaların güvenlik yeteneklerini desteklemek için oynayabileceği role ek olarak Mısır’ın kıtaya güvenlik ve istikrar getirmede oynadığı önemli role olan inancını dile getirdi.

Bu bağlamda Bakan, Mısır’ın, Afrika barış misyonlarına katılan kuvvetlere yönelik eğitim kurslarının sağlanması da dahil olmak üzere çeşitli yollarla terörden etkilenen bölgelerdeki Afrika kurumlarının kapasite geliştirmesini destekleme çabalarını yoğunlaştırmaya devam etmesine dikkat çekti.

Şukri ayrıca iklim yansımalarının kıtadaki barış ve güvenlik üzerindeki etkisine gereken özenin gösterilmesi çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Şukri, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Tarafları Konferansı’nın (COP27) yaklaşmakta olan dönem başkanlığı sırasında, Mısır’ın kıtanın çıkarlarını savunmak, birleşik tutumlarını vurgulamak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri hakkında endişelerini dile getirmek için Afrika ülkeleriyle koordine olmaya çalışacağını da söyledi.

Diğer yandan, Mısır Kalkınma Ortaklık Ajansı (EAPD) Genel Sekreteri Büyükelçi Muhammed Halil, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Diplomatik İşler Başkan Danışmanı Christian Bouchiri Onjala ile Kahire’de gerçekleştirdiği görüşmede, EAPD‘nın faaliyetlerini ve eğitim kursları ve kapasite geliştirme programlarında temsil edilen Kongo’ya verdiği desteği değerlendirdi.

Ayrıca EAPD’ın Nil Havzası ülkelerini geliştirmek için Mısır Girişimi aracılığıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde uyguladığı projeleri de gözden geçirdi. Yağış ve İklim Değişikliği Tahmin Merkezi, Entegre Su Kaynakları Yönetimi Projesi gibi, EAPD Kongo tarafına öncelikli alanlarda daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu ifade ediyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı danışmanının “EAPD tarafından Diplomatik Araştırmalar Enstitüsü ile işbirliği içinde düzenlenen bir eğitim kursuna katılmak için Mısır’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu” söylediği aktarıldı.

Bakanlık ayrıca, Mısır ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler için, özellikle de siyasi liderlik düzeyindeki güçlü ilişkiler için minnettar olduğunu ifade etti.

Şarku’l  Avsat