Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi, Sudan'da selden etkilenenlere gıda ve barınma yardımı dağıttı (SPA)

“Sudan’ın Dostları” siyasi geçişi destekliyor

Suudi Arabistan toplantıya Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşarı Eid bin Muhammed es-Sekafi katılım sağladı.

Sudan’ın Dostları ülke temsilcileri, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Sudan’ın istikrar ve refahını desteklemeye yönelik ortak çabaları görüşmek üzere bir toplantı yaptı.  Foruma, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),  Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç’ten temsilcilerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB), Arap Birliği (AL), Dünya Bankası Grubu (WB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yetkililer katıldı.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler Sudan Entegre Geçiş Yardımı Misyonu’nun (UNITAMS)  çabalarını desteklemenin yanı sıra Sudan’da barışçıl bir siyasi geçiş sağlamak için ortak koordinasyonu geliştirmenin yolları masaya yatırıldı.

Suudi Arabistan ise toplantıya Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşarı Eid bin Muhammed es-Sekafi katılım sağladı.

ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisinin David Satterfield daha önce el Arabiya kanalına yaptığı özel açıklamalarda, ABD’nin adımlarının Sudan’daki şiddeti durdurmakla bağlantılı olduğunu söyleyerek, Sudan’daki taraflar arasında diyaloğu kolaylaştırmak için UNITAMS’ın çabalarını desteklemenin gerekli olduğunu vurguladı. Sudan’ın Dostları Forumu’nda şiddeti durdurmanın önemine dikkati çekildiğini aktaran Satterfield, şiddetin siyasi bir çözüm bulunmasına engel olduğunu kaydetti. Yetkili ayrıca, Suudi Arabistan’ın Sudan’ın Dostları Forumu’na ev sahipliği yapma çabalarına övgüde bulundu.

Avrupa ülkelerinin Hartum büyükelçileri de siyasi gerilimi sona erdirmek, demokratik süreci desteklemek ve siyasi bileşenler arasında diyalog için bir platform bulmak için Riyad’da düzenlenen foruma katıldı.

Diğer yandan BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Peretz Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uluslararası destek ve mevcut etki alanlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, şiddetin durması için siyasi sürece etkin destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Şarku’l Avsat