Mısır Bakanlar Kurulu Çarşamba günü Kahire’de bir araya geldi (Şarku’l Avsat)

Mısır hükümeti sivil toplumla etkili diyalog sözü verdi

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli yaptığı açıklamada, 2022 Sivil Toplum Yılı Bildirgesi ilanındaki cumhurbaşkanlığı yetkilerini bakanlıklar ve paydaşlar için operasyonel planlara dönüştürme sözü verdi.

Medbuli gerçekleştirilen haftalık hükümet toplantısında, devlet ve gençler ile yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları arasında etkin bir diyalog platformu oluşturmak için devlet kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyonun dikkate alınacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu ise dün, Kanunun 11 Ocak tarihli ihraç maddelerinin 2’nci maddesinin son kullanma tarihinden başlayarak sivil toplum kuruluşlarının statüsünü uzlaştırma süresinin bir yıl daha uzatılması da dahil olmak üzere, sivil iş uygulamasını düzenleyen yasanın bazı maddelerinde yapılan değişiklikleri onayladı.

Geçen Kasım ayında yaptığı açıklamada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır’da uygulaması 5 yıla yayılan ve siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel dört temayı içeren bir insan hakları “ulusal stratejisi” başlattığını ve insan hakları konularında kapsamlı bir kavram ve Mısır vizyonu ifade ettiklerini söyledi.

Medbuli birkaç gün önce, BBC’nin Arapça servisine yaptığı açıklamada, Mısır’daki insan hakları durumunu eleştiren çoğu kurumun raporlarını ölçülemeyen ve Mısır devletinde genel duruma kadar dolaşıma sokulamayan bireysel davalardan elde ettiğine olan inancını dile getirdi.

Medbuli’nin görüşüne göre, gelişmiş dünya ülkelerinde belirli şekillerde uygulanan standartların diğer tüm ülkelere uygulanamayacağını görüşünde.

Öte yandan, dün gerçekleştirilen hükümet toplantısı sırasında Medbuli, ülkesinin bu yıl ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) öncülüğünde gelecekteki uluslararası olaylara dikkat etme gereğini vurgulayarak, özellikle lojistikle ilgili olarak ekipmanın bundan sonra başlamasına dikkati çekti.

Başbakan ayrıca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma ile gerçekleştirdiği görüşmeye atıfta bulundu. Söz konusu toplantı, Mısır’ın COP27 ev sahipliği yapması çerçevesinde iş birliği yollarını görüşmesiyle beraber, COP26 konferansının başarısı ve olumlu sonuçları sebebiyle tebrik etti.

Medbuli, Sharma ile görüşmesinde, Mısır-İngiliz ilişkilerinin önemini ve başta iklim değişikliği olmak üzere tüm alanlarda sürekli iş birliğinin önemini vurguladığını sözlerine ekledi. Medbuli ayrıca Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bölgesel gruplaşma ve mekanizmalar açısından önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler’e (BM) kıtanın mustarip olduğu terörizm ve radikalizm olgusuyla mücadelede Afrika ülkelerini destekleme çağrısında bulundu.