Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanı’nın Cezayir'in Kahire Büyükelçisi ile yaptığı görüşmeden bir kare (Şarku’l Avsat)

Mısır ve Cezayir, siyasi ve ekonomik alanlarda işbirliğini geliştirmek istiyor

Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanı Rania el-Meşat, iki ülke arasında yapılacak yüksek komite toplantısına hazırlık amacıyla dün Cezayir’in Kahire Büyükelçisi Hamid Sbeira’yı makamında kabul etti. Görüşmede taraflar, Mısır ve Cezayir arasında siyasi ve ekonomik alanda işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki beklentilerini dile getirdiler.

Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda çeşitli alanlarda işbirliği ve ilişkilerdeki gelişmeler, Mısır-Cezayir ortak yüksek komite çalışmalarına yönelik hazırlıklar ve ortak komiteler düzeyinde önceki oturumların sonuçları ele alındı. Bakan Rania el-Meşat, Mısır ve Cezayir’in sahip olduğu büyük ekonomik potansiyellerden yararlanarak çeşitli alanlarda ikili işbirliği ilişkilerini ilerletme arzusunu dile getirirken, iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonun önündeki her türlü engelin üstesinden gelmek için iki ülkedeki siyasi liderliğin güçlü tavrına vurgu yaptı.

Meşat, son oturumu 2014 yılında yapılan Ortak Yüksek Komite’nin çalışmalarını düzenli hale getirmenin ve yeniden canlandırmanın önemine dikkati çekti.

Mısır’dan yapılan açıklamada, Büyükelçi Sbeira’nın iki ülke arasındaki ikili işbirliği ilişkilerini ilerletmek için iletişim ve koordinasyonu sürdürme arzusunu ve iki ülke liderlerinin ilişkileri ilerletme konusundaki isteklerini ilettiği, Cezayir ve Mısır arasındaki ilişkilerin gücüne vurgu yaptığı ve Cezayir tarafının Mısır-Cezayir Ortak Yüksek Komitesi’nin toplantılarını dört gözle beklediğini vurguladığı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, hafta başında Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra’yı kabul ettiğinde Cezayirli mevkidaşı Abdulmecid Tebbun’dan yazılı bir mesaj aldı. Mesajda “Cezayir, Mısır’la resmi düzeyde ve iki ülke halkları seviyesinde yakın ve seçkin ilişkileri ve Mısır’la her alanda ikili işbirliği alanlarını güçlendirmekten gurur duyuyor. Bölgenin ve Arap ulusunun karşı karşıya olduğu çeşitli zorluklarla yüzleşmek ve ortak Arap eylemini desteklemek için önümüzdeki dönemde daha fazla koordinasyon ve istişareyi dört gözle bekliyoruz” denildi.

Toplantıda ayrıca, siyasi istişareler kapsamında bir sonraki toplantının iki dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleştirmenin yanı sıra Ortak Yüksek Komite’nin bir sonraki oturumunun bu yıl başbakanlar düzeyinde yapılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri destekleme ve ikili ortaklığı derinleştirme çabalarına hizmet edeceğine vurgu yapıldı.

Şarku’l Avsat