Hariri, parlamento seçimlerinde aday olacak mı?

Lübnan eski Başbakanı Hariri, parlamento seçimlerinde aday olacak mı?

Lübnan eski Başbakanı Saad el-Hariri, dün yaklaşan parlamento seçimlerinde milletvekili adayı olup olmama kararını açıklamak üzere Beyrut’a gitti. Hariri’nin Beyrut’a dönüşü ile ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya atılırken eski Başbakan, ziyaretine mevcut Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile görüşerek başladı. Ardından Lübnan Başmüftüsü Şeyh Abdullatif Diryan’ı ziyaret etti. Hariri’nin görüşmelerini tamamladıktan sonra seçim konusunda “net bir karar” vermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz sonbahardan bu yana Beyrut’a ilk kez gelen Hariri, görüşmelerine Başbakan Mikati ve Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Makiya tarafından kabul edildiği Grand Serail’i ziyaret ederek başladı.

Hariri’nin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mikati ve Hariri arasında son siyasi gelişmeler ve ülkedeki genel durumu çeşitli yönleriyle ele alan bir toplantı yapıldı.

Hariri, daha sonra Başmüftü Şeyh Abdullatif Diryan tarafından kabul edildiği Daru’l Fetva’yı ziyaret ederek, kendisiyle halkla ilişkiler ve ülkedeki son gelişmelerin tartışıldığı bir görüşme gerçekleştirdi.

Saad Hariri’nin Müstakbel Hareketi’nin liderleriyle bir toplantı yapması, Müstakbel’in parlamenter bloğu ile üyeleriyle son siyasi gelişmeleri tartışmak üzere bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

Hariri’nin seçimlere katılma kararı, siyasi güçlerin “Müstakbel Hareketi” içinde henüz etkin bir şekilde ortaya çıkmamış olan seçimlere katılma, seçim mekanizmalarını hazırlama ve adayları açıklamaya hazır olmaları ışığında Lübnan siyasi çevrelerinde en önemli tartışmayı temsil ediyor.

Hariri ile görüşen kişiler konusunda gizlilik hüküm sürerken, eski başbakanlara yakın kaynaklar, Şarku’l Avsat’a Hariri’nin aday olmamaya meyilli olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Hariri’nin seçimlerle ilgili almış olabileceği herhangi bir kararın net olmadığı ifade edildi. Lübnan parlamento seçimlerinin 15 Mayıs’ta yapılması bekleniyor. İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta adaylık için başvuruların başladığını duyurdu.

Müstakbel Hareketi milletvekili Rola Tabsh, Hariri’nin Lübnan başkentine dönüşü hakkında yaptığı açıklamada, “İşlerin en hayırlısı orta olanıdır. Bugün, Hariri’nin şehrine ve ülkesine dönmesiyle, siyaset çarkı bir süredir sorulan sorulara yanıt bulmak için doğal olarak dönmeye başlıyor. Böylece rakipler ve dostlar seçimdeki kaderleri ve ağırlıklarını bilecekler. Herkes, mevcut boşluğun, sırtında kaç bıçak taşırsa taşısın, yalnızca Müstakbel lideri tarafından doldurulduğunu fark etti” ifadelerini kullandı.