ABD Kongresi, Husileri yeniden terör örgütü listesine alması için Biden’a baskı yapıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Husileri yeniden terör örgütleri listesine alma ihtimaline ilişkin açıklaması Kongre’nin koridorlarında bazı yasa koyucular tarafından olumlu karşılandı. Bunların başında Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz geliyor. Biden, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Husileri terör örgütü listesine alma kararını göreve gelir gelmez iptal etti. Cruz Kasım ayından bu yana Biden yönetiminin Husileri yeniden terör örgütü listesine alması için çabalıyor.

Cruz meselenin henüz sıcaklığını korumasından istifade ederek Husilerin terör örgütü listesine eklenmesini öngören yasa tasarısını Senato’ya yeniden sundu. Cruz özellikle Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) düzenlediği son saldırılar karşısında senatörlerin giderek artan öfkelerinin de katkısıyla bu sefer tasarının geçmesi için yeterli desteği almayı umuyor.

Cumhuriyetçi senatörler bu öfkenin etkisiyle, Biden yönetimini İran ile yürüttüğü müzakerelerde yumuşak tavır sergilemekle suçluyor. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, yaptığı açıklamada, “Başkan Biden, bölgeye zarar veren Tahran’daki rejimi memnun etme yolundaki umutsuz girişimler yerine müttefiklerimizin ve ortaklarımızın yanında durmalı” dedi. Husilerin Yemen’deki ABD Büyükelçiliği’ne düzenlediği baskın olayını hatırlatarak alaylı bir dil kulanan Cumhuriyetçi Senatör Mike Gallagher, “Geçen yıl Biden yönetimi Husilerin terör örgütü olarak tanınması kararını iptal etti. Husiler de Kasım ayında ABD Büyükelçiliği’ni basarak ve şimdi de Abu Dabi’ye füze fırlatarak Başkan’a teşekkür etti. Kanıtlar kesin. Başkan bu kararını gözden geçirmeli, bu gerçeği görmeli ve Husileri yeniden terör listesine almalıdır” ifadelerini kullandı.

İran’a karşı izlediği politika sebebiyle Biden yönetimini sert bir dille eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Joe Wilson, “İran tarafından fonlanan ve silahlandırılan Yemen’deki Husi teröristleri Abu Dabi’ye bir saldırı düzenlediler ve masumları öldürdüler. İran’ın terör ve roket ihraç etmesini engellemek adına Biden’ın hiçbir şey yapmaması, İran’dan aslında uymadığı nükleer anlaşmaya dönmesi için yalvarma konusundaki istekliliğinin boyutunu gösteriyor” dedi. Wilson, Kongre’nin BAE’ye ve ABD’nin bölgedeki müttefiklerine tam desteğini dile getirerek sözlerini tamamladı.

Kongre, ABD yönetimini bir an önce Husilerin yeniden terör örgütü listesine alınmasıyla ilgili kararname yayınlamaya zorlarken, Cruz da sunduğu tasarının en kısa zamanda geçmesi için yeterli oyu toplamaya çalışıyor. Oylamanın önümüzdeki ay yapılması bekleniyor. Bu meselede yönetime karşı gelip gelmemekte tereddüt eden Demokrat senatörlerin de kademeli olarak destek girişimleri sunmaya başladıkları görülüyor. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komite Başkanı Demokrat Partili Gregory Meeks, Husilerin yeniden listeye alınması konusunda çekimser kaldığını söyledi. Meeks, “Ben, oldukça endişeliyim. Husileri şiddetle kınıyorum. Sivillere yönelik saldırılar uluslararası yasaların açık bir ihlalidir” dedi. Biden’ın, Husileri terör listesine alması halinde sivillere yardım ulaştıramama gerekçesine işaret eden Meeks, bu ihtimalin aynı şekilde kendisinin de tek endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Bu eleştiri fırtınasının ortasında BAE Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe, Meeks’in endişelerini yatıştırmak amacıyla BAE’nin masum Yemen halkına insani yardımlar sunma taahhüdüne bağlı olduğunu vurguladı. Husilerin yeniden terör örgütü listesine alınması hedefiyle Kongre üyeleriyle görüşmelerini yoğunlaştıran Uteybe, bu kapsamda ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Mark Warner ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun en kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul ile bir araya geldi. Husilerin eylemlerine işaret eden McCaul, “ABD Büyükelçiliği’ni bastılar, yerel çalışanlarını tutukladılar, BAE’ye ait bir gemiye el koydular ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarına devam ettiler. Biden yönetimi bu tehlikeli davranışlara yanıt vermek için gerçekçi adımlar atmalıdır” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat