ABD Başkanı Joe Biden

Biden ve Japonya Başbakanı’ndan Çin ile mücadele vurgusu

ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida dün (Cuma) video konferans yöntemi ile gerçekleştirdikleri görüşme sırasında Çin’e “karşı koyma” konusunda anlaşırken, Kuzey Kore tarafından yürütülen füze denemelerini kınadı. Diğer yandan Biden, ülkesinin Japonya’yı savunma taahhüdüne bağlı kalacağını da vurguladı.

ABD Başkanlık Ofisi, 1 saat 20 dakika süren görüşmede Biden’ın, yılın ilk yarısında Japonya’yı ziyaret ederek Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD’den oluşan dörtlü grup arasında yapılacak zirveye katılması konusunda anlaştığını duyurdu.

Biden, ABD-Japon ilişkilerini eski haline döndürmeye çalışıyor. Biden, bu konuyu göreve gelmesinden bu yana kendisi için bir öncelik olarak belirledi.

Washington-Tokyo ilişkileri, Asya ve Avrupa’daki bazı müttefikleri ile ilişkilerinin ne kadar faydalı olduğu konusunda şüpheleri olan eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde durgunlaşmıştı.

Kamuoyuna kapalı video konferans görüşmesinin ardından, Biden Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hint-Pasifik bölgesinde ve dünya genelinde, barış ve güvenliğin mihenk taşı olan ABD-Japonya İttifakını daha da güçlendirmek üzere Başbakan Kishida ile görüşmek bir onurdu” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin büyük bir kısmında, Pekin’in kendi topraklarından ayrılmaz bir parça olarak gördüğü ve gerekirse zor kullanarak ele geçireceği tehdidinde bulunduğu Tayvan’a yönelik tehditleriyle, bölgede endişelerin artmasına neden olan Çin’in oluşturduğu, giderek büyüyen stratejik soruna odaklanıldı.

Beyaz Saray’ın görüşme ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre, Biden ve Kishida, Çin Halk Cumhuriyeti’nin doğu ve Güney Çin denizlerindeki statükoyu değiştirme girişimlerine karşı koyma konusundaki kararlılıklarını dile getirdiler ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın sağlanmasının önemini vurguladılar.

ABD Başkanı ve Japonya Başbakanı, Washington’ın Pekin’i Müslüman Uygur azınlığa karşı soykırım yapmakla itham ettiği Sincan’ın yanı sıra Hong Kong’daki uygulamalarına yönelik endişelerini dile getirdi.

Beyaz Saray’a göre, ABD Başkanı Japonya ile Çin arasında, stratejik bir konumda bulunan Senkaku Adaları’nın egemenliği konusundaki anlaşmazlık ile ilgili olarak, ABD’nin tüm imkanlarını kullanarak Japonya’yı savunma taahhüdüne bağlılığını vurguladı.

Görüşmede, yılın başından bu yana Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ederek bir dizi füze denemesi yapan Kuzey Kore konusu da ele alındı. Beyaz Saray, Biden ve Kishida’nın, Pyongyang’ın balistik füze fırlattığı son denemeleri kınadığını duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna sınırlarına asker konuşlandırmasının sonucunda artan gerilimle ilgili olarak, Biden ve Kishida Moskova’nın saldırgan herhangi bir adımına karşı birlikte çalıştıklarını vurguladı.

Şarku’l Avsat