İşgalci güçlerin bariyerlerine rağmen 50 bin kişi Mescid-i Aksa’da namaz kıldı

Batı Şeria’da barışçıl yürüyüşlere yapılan müdahaleler sırasında onlarca kişi yaralandı.

İşgalci İsrail makamlarının işgal altındaki Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinin girişlerinde uyguladığı sıkı askeri güvenlik önlemlerine, yerleştirdiği bariyerlere ve çok sayıda engel çıkarmasına rağmen dün yaklaşık 50 bin kişi cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldı.

Topraklarından vazgeçmedikleri için baskılara ve tutuklamalara maruz kalan Negev’deki (Necef) 48 Filistinlilerinin kazandığı zafer münasebetiyle yaklaşık 20 bin kişi sabah namazını Mescid-i Aksa’da kıldı. Bunların çoğu cuma namazını da kılmak için orada beklemeye devam etti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin değerlendirmelerine göre yaklaşık 50 bin kişi Mescid-i Aksa’nın çevresindeki alanda cuma namazı kıldı. İşgalci polis, bölgenin girişine dev bariyerler kurarak, sıkı bir şekilde üst araması ve kimlik sorgulaması yaparak sabah saatlerinden itibaren Aksa’ya akın edenleri engellemeye çalıştı. İşgalci güçler kentin sokaklarına, Aksa’nın çevresine ve giriş kapılarına konuşlandı, namaz kılmak için Aksa’ya gelenleri girişlerde durdurarak kimlik sorgulaması yaptı ve Batı Şeria’dan gelen binlerce vatandaşın girişini engelledi.

Filistinliler her cuma olduğu gibi Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde barışçıl halk yürüyüşleri düzenledi. İşgalci güçler bu yürüyüşlerden bazılarına saldırdı. Kalkilya ilinin doğusundaki Kefer Kadum köyünde işgalci İsrail güçleri ile çıkan çatışmalar sırasında 6 kişi plastik mermilerle yaralandı ve onlarca kişi göz yaşartıcı gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattı. Kefer Kadum Halk Direnişi Koordinatörü Murat Şetivi, işgalci ordunun vatandaşlara ve evlerine karşı mermi, zehirli gaz ve yoğun bir şekilde göz yaşartıcı gaz kullandığını, 9 kişinin yaralandığını ve onlarca kişinin gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığını açıkladı. İşgalci İsrail güçleri Deyr Belh, Gazze şehir merkezi, Han Yunus ve güneyinde de yürüyüş yapanların üzerine ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Görgü tanıkları Gazze’nin doğusuna konuşlanan işgalci güçlerin çok sayıda göz yaşartıcı gaz fırlattığını ve Deyr Belh ile Han Yunus’un doğusundaki tarım arazilerine bilinmeyen sebepten ötürü makineli tüfeklerle ateş açtığını belirtti. Görgü tanıkları, özellikle hava sıcaklıklarının düştüğü bir dönemde ürünlerini kontrol eden vatandaşlar ve çiftçiler arasında korku ve panik hali yarattığını söylediler.

Nablus kentinin güneyindeki Beyta beldesi ile doğusundaki Beyt Dacn köyünde işgalci İsrail güçleriyle çıkan arbede sırasında 9 kişi plastik mermiyle yaralandı ve onlarca kişi gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattı.

Şarku’l Avsat