Üçüncü doz aşı Omikron’a karşı antikorların etkinliğini artırıyor

Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışma, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların üçüncü dozunun Omikron varyantına karşı antikorların etkinliğini artırdığını gösterdi. Rapel dozun söz konusu varyantını etkili bir şekilde nötralize edebilen antikorların seviyesini artırmayı başardığı bulundu.

Akademik tıp dergisi The Lancet’te perşembe günü yayınlanan İngiliz çalışması, Londra’daki Francis Crick Enstitüsü, İngiltere’deki Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) ve Birleşik Krallık’taki University College London (UCL) tarafından yürütüldü.

Araştırmacılar, Oxford/AstraZeneca veya Pfizer/BioNTech aşısından yalnızca iki doz almış olanlarda üretilen antikorların, Alfa ve Delta varyantları ile karşılaştırıldığında Omikron’u daha az nötralize edebildiğini ortaya çıkardılar.

Bilim insanları, ikinci doz aşının ardından ilk üç ayda antikor seviyelerinin düştüğünü ancak üçüncü doz rapel aşısının Omikron varyantını etkili bir şekilde nötralize eden antikor seviyelerini yükselttiğini buldular.

Antikor seviyeleri 2,5 kat yükseldi

Koronavirüse karşı üç doz Pfizer/BioNTech aşısı yaptırmış kişilerde rapel dozun ardından Omikron’a karşı antikor seviyeleri, yalnızca iki dozdan sonra Delta varyantına karşı daha önce ulaşılan seviyeler ile benzerdi. Genel olarak antikor seviyeleri, iki doza kıyasla, üç dozdan sonra Omikron’a karşı yaklaşık 2,5 kat daha yüksek çıktı.

Her iki aşıdan da iki doz alan ve daha önce Kovid-19 semptomları olduğunu bildiren kişilerde geçmişte hastalık semptomları olmayanlara kıyasla, Omikron’a karşı daha yüksek antikor seviyeleri oluştuğu bulundu. Bu da şiddetli enfeksiyonun aşının rapel bir dozu olduğu anlamına geliyordu.

A antikor seviyeleri tek başına aşının etkinliğini öngörmese de Kovid-19’un şiddetli semptomlarına karşı çok iyi bir koruma göstergesi. Söz konusu çalışma, antikorları ölçülebilir seviyelere yükseltmek ve ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı koruma miktarını en üst düzeye çıkarmak için üç doz Kovid-19 aşısının gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar bulgularını Ulusal Viroloji Federasyonu, İngiliz hükümetine bağlı Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (NERVTAG) ve İngiltere’de Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi’ne (JCVI) sundular.

Çalışma kapsamında sağlık çalışanları ve sağlık kuruluşu personelleri, araştırmacıların enfeksiyon riskini değerlendirebilmeleri ve aşılamaya yanıt verebilmeleri için düzenli kan örnekleri ve sürüntü örnekleri bağışladılar.

Çalışmaya katılan 364 kişiden alınan 620 kan örneği analiz edildi.

Antikorların Omikron da dahil olmak koronavirüsün farklı varyantlarına karşı “nötralize edici antikorlar” olarak adlandırılan virüsün hücrelere girişini bloke yeteneğini test etmek için Francis Crick Enstitüsü’nde geliştirilen yüksek verimli viral nötralizasyon deneylerini kullanıldı.

UCLH Bulaşıcı Hastalıklar danışmanı ve çalışmanın ortak yazarı Emma Wall, Francis Crick Enstitüsü internet sitesinde yayımlanan raporda şu ifadeleri kullandı:

“Aşı merkezlerinin dışında sıraya giren insanlara, kendilerini Omikron’dan korumanın en iyi yolunun rapel doz aşının olduğu konusunda güvence verilmeli. Çalışma tam da buna yardımcı oluyor. Bu yeni varyant, iki doz aşıyla uygulanan bağışıklık blokajının üstesinden gelebilir. Ancak üçüncü dozu takiben, nötralize etme aktivitesi insanların büyük çoğunluğunda sağlamdır. Çünkü üçüncü bir doz, bağışıklık savunmanızı yükselterek virüsün ciddi semptomlara neden olmasını zorlaştırıyor.”

Şarkul Avsat