Husilerin baskıları yerinden edilmiş Yemenlilerde travmalar oluşturuyor

Şiddet görme ve tutuklanma korkusu yerinden edilmiş Yemenlilerin psikolojik travma oranını artırıyor

Yemen’de Husi milislerinin Marib, Şebva, el-Cevf ve batı kıyılarındaki şehirlerde neden olduğu gerilimin bir sonucu olarak geçen yıl, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddet görme ve tutuklanma durumlarına yönelik korkular sebebiyle, yerinden edilmiş kişilerin yaşadıkları psikolojik travma oranı arttı. Söz konusu bölgelerdeki çocuklar ve kadınlar, milislerin baskıları veya bölgelerine yönelik saldırılarda bulunmaları korkusuyla evlerini terk ederek, meşru hükümetin kontrolü altındaki bölgelere kaçan kişilerin yüzde 79’unu oluşturuyor.

Yardım kuruluşlarının verilerine göre, ülkede herhangi bir çeşit yardıma ihtiyaç duyan 20,7 milyon insan bulunuyor, bunlardan 4,2 milyonu ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor ve yaklaşık 1,6 milyonu 2 bin 200 bölgede yaşıyor. Yerinden edilmiş kişilerden 4 binden fazlası, yeni yılın ilk haftalarında Husi milislerin Marib, Şebve, el-Cevf ve Kızıldeniz (Batı) Sahili şehirlerinde gerilimin yükselmesine neden olmaları sebebiyle evlerini terk etti.

Çocuklar ve kadınlar, çoğu Afrika Boynuzu’ndan gelen 129 bin 718 mültecinin yanı sıra ülke içinde yerinden edilmişlerin yüzde 79’unu oluştururken, 1,4 milyon bireyin birincil ihtiyaçlar, sosyal ve ekonomik koşullar ve barınma dahil olmak üzere ihtiyaçlarına yönelik yapılan değerlendirme, 2020 yılına kıyasla zayıf noktalarda önemli bir artış gösterdi.

Söz konusu değerlendirmeye göre, ailelerin yüzde 89’u, bir önceki yıldaki yüzde 77’ye kıyasla, en az bir aile üyesinin risk altında olduğunu bildirdi. Risk altındakilerin yüzde 23’ünü çocuklar, özellikle de ailesi olmayan veya ailesinden ayrı kalan, okula gitmeyen, çalışan, istismar ve sömürüye maruz kalan çocuklar yer alıyor.

Risk ayındakilerin yüzde 44’ünü, aileye geçindiren kadınlar ve bekarlarda dahil olmak üzere toplum desteği almayan kadınlar oluşturuyor, yüzde 25’ini ise bakacak birileri olmayan yaşlılar oluşturuyor. Bunun yanı sıra, ailelerin yüzde 30’u psikolojik sıkıntı, tutuklanma ve kadınlar ile kız çocuklarını da içeren gözaltı ve şiddet durumlarına karşı korkmaları gibi farklı korunma ihtiyaçları olan bireylerin olduğu belirtildi. Bu oran önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artış gösterdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), yaklaşık 1,4 milyon kişiye 76,5 milyon dolardan fazla maddi yardım dağıttığını ve bunun Yemen’de yerinden edilmiş insanlara yardım konusundaki ana maddi yardım olduğunu söyledi.

Aynı zamanda çoğu, nüfusun geri kalanından 4 kat daha fazla açlık riski altında olan yaklaşık 1,3 milyon yerinden edilmiş kişiye toplam 73,3 milyon dolar dağıtıldı. Çoğu Afrika Boynuzu’ndan gelmiş olan mülteci ve sığınmacıların, yarısından daha azına denk gelen 50 bin mülteci ve sığınmacıya da 3,2 milyon dolar maddi yardım dağıtıldı.

UNHCR, son gerginliklerin ardından Marib ve Şebve’de barınma ihtiyaçlarının arttığını belirtirken, yerinden edilen yeni kişilerin olması sebebiyle UNHCR’nin sağladığı barınma desteği için ihtiyacın arttığını da söyledi. Yerinden Edilmiş Kişilerin Kaldığı Kampların (IDP) Yönetim Birimi’nin yayınladığı son verilere göre, şu anda, yeni yerinden edilmiş aileler için yaklaşık bin 800 barınağa takımına ihtiyaç duyulsa da UNHCR bu ihtiyacın sadece bir kısmını karşılayabildi. UNHCR ayrıca Marib’de yaklaşık 6 bin kişiye temel yardım malzemeleri dağıttı.

Ülke dört bir yanındaki yerinden edilmiş savunmasız kadınları ve genç kızları içeren koruma faaliyetleri ile ilgili olarak, UNHCR Sanaa’daki saha ekibinin, Amran ve IDP bölgelerindeki yerinden edilmiş kadınlarla görüşerek, kadınların karşılaştığı sıkıntıları belirlemek ve bunlarla mücadele içim uygun yanıtlar bulmak için çalıştığını söyledi.

Aden’deki UNHCR personeli, ülkedeki yetkililerin toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konularını anlamalarını sağlamak ve bu tür sıkıntılara karşı uygun yanıt verme imkanlarını geliştirmek amacıyla, Cinsel Sömürü ve İstismardan Korunma Davranış Kuralları hakkında eğitim verdi.

Şarku’l Avsat