Uçakta maske takmayı reddeden İrlandalı 20 yıla kadar hapisle karşı karşıya

Dublin-New York uçuşunda maske takmayı reddeden bir İrlandalı, “saldırı” ve “gözdağı vermekle” suçlandı. ABD yargısına göre İrlandalının yaptığı, faili 20 yıla kadar hapis cezasına çarptıran bir suç.

İrlanda’nın Galway şehrinden 29 yaşındaki Shane McInerney, 14 Ocak’ta New York’taki Brooklyn bölgesinde federal mahkeme karşısına çıktı. Elde edilen adli bir belgeye göre Shane, 7 Ocak’ta New York’ta Dublin’den John F. Kennedy Havalimanı’na yapılan, Delta Havayolları’nın 45 numaralı uçuşu sırasında bir mürettebata saldırmak ve gözdağı vermekle suçlandı.

Federal yargı McInerney’i “tekrar tekrar maske takmayı reddetmekle”, “bir yolcunun kafasına içecek kutusu fırlatmakla”, “pantolonunu ve kıyafetlerini indirip mürettebattan birine ve yolculara vücudunu göstermekle” ve “şapkasını pilotun kafasına takmak için çıkarmakla” suçluyor.

Brooklyn Bölge Mahkemesi sözcüsü, İrlandalı hakkındaki ifadelerin suç teşkil ettiğini ve suçlu bulunursa 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Futbol koçu olarak çalışmak için Florida’ya giden İrlandalı, daha sonra yargılanmak üzere 20 bin dolarlık kefaletle serbest bırakıldı.

Ocak 2021’de Amerikan Federal Havacılık Otoritesi (FAA), maske takmayı reddeden yolculara tolerans gösterilmemesi kararı verdi. Uçuş ekibi üyeleri ise, bu karara uymayı reddeden kişilerden sözlü ve fiziksel olarak çok sayıda şiddet vakasıyla karşı karşıya kalıyor.

Bir American Airlines uçağı geçtiğimiz Perşembe günü, bir kadın yolcunun maske takmayı reddetmesi nedeniyle Londra’ya gitmek için kalktığı Miami’ye geri döndü.

Şarku’l Avsat