MASAM ekiplerinin yürüttüğü mayın temizleme operasyonlarından bir kare (MASAM)

Husiler çocukları hedef almak için okul binalarına mayın döşüyor

MASAM, Yemen’in Kızıldeniz kıyısı bölgesinde Husiler tarafından okullara döşenen mayınları temizliyor

Mayın tarlalarıyla yüzleşmek savaşan askerler için normal bir durum, ancak okul çağındaki çocuklar sınıflarının altına döşeli mayınlarla nasıl yüzleşebilir, bu hareketin amacı nedir?

Bu ifadeler Yemen’deki Mayın Temizleme Projesi (MASAM) Müdürü Usame el-Kasabi’ye ait. Kasabi, İran destekli Husi milislerin mayın döşeme konusuna değinerek, milislerin batı kıyısındaki Hays bölgesinde yer alan bir okulun sınıfına döşenmiş mayından söz etti.

Şarku’l Avsat’a konuşan Kasabi, okul sınıfının zeminine yerleştirilen mayınlara işaret ederek,  Husi milislerin sınıfa bomba yerleştirerek üzerine fayans koyduğunu, aynı şeyin sağlık ocağı ve su deposunda da yapıldığını söyledi.

Kasabi son üç ay yılda, 110 bin mekanik mayın, 191 bin patlamamış mühimmat ve yaklaşık 6 bin 500 patlayıcı cihaz ele geçirildiğini belirterek,  bu rakamların mayın temizleme operasyonu için büyük sayılar olduğunu ifade etti.

Cevf vilayetinde mayın döşenmiş bir tarlada çocukların ayak izlerine denk geldiklerine dikkati çeken Kasabi, Husi milislerin rast gele mayın döşediğini ve daha önce olduğu gibi bunların patlayabileceğini vurguladı.

MASAM Müdürü açıklamasında, Husilerin, mayınları kamufle etmek için yalnızca Lübnan’ın güneyinde İsrail tarafından kullanılan cihaz bulduklarına değindi.

2006 savaşından sonra Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte çalışan Kasabi, o mayınları ilk 2001 yılında olarak İsrail tarafından Lübnan’ın güneyine döşendiğinde gördüğünü söyledi. İran destekli Husi milislerin her yıl patlayıcı cihaz ve mayın döşediğini dile getiren yetkili, yakın zamanda Şebva’da keşfedilen mayınların daha büyük ve 12 kilogramı aşkın patlayıcı taşıdığını belirtti.

Kasabi açıklamasında, “Husi hareketinin bir gün bile mayın dikmediği alan yok. Örneğin Cevf’te birçok yeri temizledik, sonra vur-kaç oldu ve Husiler geri dönüp yeniden mayın dikti. İkinci kez yeniden temizledik ve aynı alanlarda üçüncü kez çalışıyoruz” dedi.

Yetkili, Husilerin patlayıcı cihaz yapımında kullanılan piller, teller ve kontrol cihazlarının Yemen’de bulunmadığını ve bu malzemelerin kesinlikle yurt dışından geldiğine atıfta bulundu.

Kasabi’ye göre, MASAM ekibi, eğitimli Yemenlilerin yanı sıra dünyadan birçok mayın uzmanından oluşan bir grubu içerdiğini belirterek, mayınların en iyi yöntemlerle temizlendiğine dikkati çekti.

Yetkili ayrıca, Husi milislerin, daha fazla hasara yol açmak için 100 kilogramdan fazla ağırlığa sahip mayınların patlama basıncını 10 kilogramın altına düşürmek ve devasa mekanizmalar yerine tek tek patlamak için yerel olarak yapılan elektrikli pedallara dönüştürdüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat