ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price (Şarku’l Avsat)

ABD: Ukrayna krizinde Avrupalı ülkeler ile tavrımız ortak

ABD yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya yaptırım uygulama konusunda Avrupalı liderler ile aynı düşündüğünü ve Avrupa’nın Rusya’nın Batı’daki komşularına karşı tehdit oluşturabileceğinin farkında olmadıklarını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price basına yaptığı açıklamada “Yaptırımlar konusunda bir belirsizlik yok, bir fark da yok. Bunu Rusya’da biliyor” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Sinir uçlarımızla oynamaktan vazgeçilmeli ve rahatsız edici tepkilerden kaçınılmalı” çağrısında bulunmuştu.

Avrupalı ülkeler, Rusya’nın saldırısının olası olduğunu düşünen ABD’nin göz dağı vermesi hakkında memnun olmadıklarını belirtmişti.

Price, konu hakkında “Bahsettiğiniz farklılıkları görmüyoruz. Mevcut tehdit sadece bizim için değil, herkes için var” dedi.

Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Başkan Joe Biden’ın Moskova’nın taleplerine yazılı bir yanıt hazırlamak için Avrupalı liderler ile iletişime geçtiğini ve cevabın bu hafta Rus hükümetine iletileceğini belirtti.

Price, tek bir Rus askerinin Ukrayna sınırına geçmesi halinde Ukrayna’nın işgal edilmiş sayılacağını belirterek ABD ve müttefiklerinin birlikte Rusya’ya hızlı bir yanıt vereceğini açıkladı. Price, basın açıklamasında özellikle Almanya’nın açıklaması üzerine NATO ülkeleri arasında Ukrayna-Rusya krizine dair çözümde ortak bir tutum içinde olduklarını belirtti.

Şarku’l Avsat