İsrail tüm yetişkinlere dördüncü doz aşı vurulmasını planlıyor

İsrail Sağlık Bakanlığı’na yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda tavsiyede bulunan Uzmanlar Paneli, üçüncü doz aşıyı yaptırmaları veya hastalıktan kurtulmalarının üzerinden beş ay geçmiş olması koşuluyla 18 yaş ve üstü İsraillilere dördüncü doz aşı yapılmasını tavsiye etti.

60 yaşın üzerindeki ve risk altındaki yetişkinler için sınırlı olan dördüncü doz aşının uygulamasını içeren öneri, Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü’nün onayını bekliyor.

Uzmanlar Paneli, ülkede 60 yaş üstü kişilere verilen dördüncü doz aşının, onları aynı yaş grubunda üç kez aşılanmış kişilere göre ciddi hastalıklar karşısında üç kat daha dirençli hale getirdiğini gösteren verilere atıfta bulundu.

Söz konusu verilerde ayrıca dördüncü dozun, 60 yaşın üzerindeki insanları, üç doz aşı olan yaş grubundakilere göre virüse karşı iki kat daha dirençli hale getirdiği bilgisi de yer alıyor.

İsrail, Aralık ayı sonlarında yaşlılara, sağlık çalışanlarına ve bağışıklık sistemi zayıf olanlara dördüncü doz aşı vurmaya başladı. O zamandan beri, yaklaşık 600 bin İsrailli dördüncü doz aşı oldu.

Şarkul Avsat