Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Husilerin Suudi Arabistan, BAE ve uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını kınadı

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında iki yıl sonra ilk kez dün yüz yüze toplandı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, İran destekli terörist Husi milislerin bölgenin güvenlik ve istikrarını bozmak amacıyla Suudi Arabistan ve BAE’deki siviller ve hayati tesislerin yanı sıra Kızıldeniz’deki uluslararası nakliye hatlarına düzenlediği saldırıları kınadığını bir kez daha vurguladı.

Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere uluslararası toplumun, uluslararası barış ve güvenliği koruyacak şekilde bu saldırgan eylemlere son vermek için acil harekete geçmesi gerektiğinin altı çizildi.

Suudi Arabistan ile birçok ülke arasında işbirliğini güçlendirmek ve ilişkileri geliştirmek amacıyla son bir hafta içinde yapılan görüşmeler gözden geçirildi.

Bakanlar Kurulu’na, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in Kral Selman’a gönderdiği mektubun içeriği hakkında bilgi verildi.

Toplantıda, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Riyad’a yaptığı ziyaretin sonuçları ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmelerin içeriği ele alındı.

Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya bildirdiğine göre, Bakanlar Kurulu’nda bölge ve dünyadaki gelişmeler hakkında raporlar gözden geçirildi.

Bakanlar, kardeş Yemen halkını çeşitli yönlerden desteklemek ve hayati sektörleri ilerletmek için uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa uygulanan programlar ve projeler aracılığıyla Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) tarafından Suudi Arabistan’ın oynadığı insani role atıfta bulundu.

Toplantıda, Sudan’ın Dostları Grubu ülkeleri ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD’nin oluşturduğu dörtlü grubun temsilcilerinin, Sudan’da istikrarın sağlanması ve bu kardeş ülkede Birleşmiş Milletler Sudan Entegre Geçiş Yardımı Misyonu’nun (UNITAMS) desteklenmesi için Riyad’da bir araya geldiği toplantının sonuçlarına değinildi.

Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan ile Pakistan arasında suçla mücadelede işbirliği anlaşması ve uyuşturucu, psikotropik ve kimyasal maddelerin yasadışı ticaretiyle mücadelede işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı onaylandı.

Ayrıca, İçişleri Bakanı’na benzer suçlara karşı işbirliği konusunda diğer ülkelerle müzakere etme yetkisi verildi.

Turizm Bakanı’na, Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı ile Jamaika Turizm Bakanlığı arasında turizm alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı taslağı hakkında Jamaika tarafı ile görüşme yetkisi verildi.

Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı ile Dünya Turizm Örgütü arasında online yoluyla insan yeteneklerini geliştirmeyi içeren bir işbirliği anlaşması onaylandı.

Gıda ve İlaç Genel Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı’na, Suudi Arabistan ve Malezya arasında helal ürün sertifikalarının karşılıklı akreditasyonu ile ilgili bir mutabakat zaptı taslağı hakkında Malezya tarafı ile görüşmelerde bulunma ve imzalama yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat