Güney Dahran sanayi bölgesinde bir balistik füze önleme aracının düşen parçalarının izleri (arşiv- SPA)

Beşli komite, Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik Husi terör saldırılarını kınadı

Suudi Arabistan, Umman Sultanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD hükümetlerinin beşli komite temsilciler, Sana’a’daki ABD Büyükelçiliği’nin çalışanlarına yönelik saldırı da dahil olmak üzere, Husilerin Yemen’deki sivillere yönelik tekrarlanan saldırılarını şiddetle kınadı. Komite, Suudi Arabistan Krallığı’na ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik devam eden aşağılık terör saldırılarını da kınadı.

Yemen’deki durumu görüşmek üzere Çarşamba günü düzenlenen ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in katılımıyla gerçekleştirilen, Suudi Arabistan, Umman Sultanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD hükümetlerinin beşli komite temsilciler toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada ifadelere re yer verildi: “Bu saldırılar barış çabalarını sekteye uğratmakta ve acıları daha da artırmaktadır. Beşli Komite’ye göre terörizm, her biçimi ve tezahürüyle, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehditlerden biridir. Ayrıca bu terör eylemlerinin faillerinden hesap sorulup onların adalete teslim edilmesi gerekmektedir.”

Beşli Komite, Krallık ve BAE’ye ve onların meşru güvenlik endişelerine tam desteğini dile getirerek, Husiler tarafından başlatılan saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Beşli Komite, Suudi Arabistan ve BAE’nin uluslararası hukuka uygun olarak topraklarını terörist saldırılara karşı savunmak adına meşru bir hakka sahip olduğunun farkında. Bu savunmaya sivillere zarar vermemek için mümkün olan tüm önlemlerin alınması da dahil. Komite ayrıca BAE bayrağı taşıyan Rawabi gemisinin Yemen kıyılarında alıkonulmasını kınıyor. Ayrıca Husilerin Aden Körfezi ve Kızıldeniz’deki kargo gemilerinin güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.”

Açıklamada, beş yılda bir yapılan komitenin, İran’ın Husilere gelişmiş füzeler ve silahlar sağlayarak gerçekleştirdiği yasa dışı eylemi ele aldığı belirtilirken, bu konunun 2216 ve 2231 sayılı Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğuna işaret edildi.

Komite, çatışmaya acil ve kapsamlı bir siyasi çözüm bulunmasının önemini yineledi ve Birleşmiş Milletler Özel Elçisinin bu amaca ulaşma çabalarına verdiği desteğe tekrar vurgu yaptı. Ayrıca komite, siyasi müzakerelerin yenilenmesi de dahil olmak üzere, çatışmanın Yemenli taraflarının liderlerini Birleşmiş Milletler Özel Elçisi ile yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya ve onunla istişarelerini derinleştirmeye çağırdı.

Açıklamada, komitenin Yemen’deki insani krizi de ele aldığı belirtildi. Komitede, Yemen’e doğrudan insani destek ve kalkınma desteği sağlamaya devam etme ve yardım çalışanlarının güvenliğini koruma ihtiyacı konuları üzerinde anlaşıldı. Komite, insani kriz azaltmak için yardım dağıtım yöntemlerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Beşli Komite, Yemen’de ekonomik istikrarı sağlamak için uluslararası toplum tarafından ek ekonomik destek sağlanmasının ve ülkedeki finansal şeffaflığı artırmak için gerekli reformların uygulanmasının önemine işaret etti.

Beşli Komite ayrıca, Safer tankeri sorununa acil bir çözüm bulunmasını ve Husileri, değerlendirmelerini yapmak üzere Birleşmiş Milletler’in gemiyi ziyaret etmesine izin vermeye çağırdı. Komite üyeleri, Yemen krizine müdahaleyi koordine etmek ve Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisinin çabalarını desteklemek için periyodik olarak toplanma konusunda anlaştı.

Şarkul Avsat