Fas bayrağı

Fas, 550 milyon dolarlık yatırımla aşı üretim fabrikasının açılışını yaptı

Fas’ta Kovid-19 aşı üretim fabrikası açıldı. Kral 6. Muhammed’in açılışını yaptığı fabrikaya yapılan yatırım miktarının 400 milyon ve 500 milyon Euro (445 ile 550 milyon dolar) arasında değiştiği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre Fas Haber Ajansı (MAP), fabrikanın Fas’a ve Afrika kıtasına aşı konusunda güvence vereceğini ve Fas’ı Afrika kıtasında ve dünyada biyoteknoloji alanında bir merkez haline getireceğini belirtti. Açıklamada aşı fabrikası sayesinde Afrika kıtasının sağlık ihtiyaçlarının kısa ve uzun vadede güvence altına alınacağı ifade edildi.

Kazablanka’nın yakınındaki bir bölge olan Ben Slimane’de kurulan fabrikada 2025 yılının sonuna kadar üç aşı hattı ile toplamda 116 milyon adet aşı üretilmesi bekleniyor. Aşı hatları önceden doldurulmuş şırıngaların, şişelerin ve dondurulmuş aşıların üretimi için ayrılacak. Deneme aşıları önümüzdeki 30 Temmuz’a kadar üretilmiş olacak.

MAP, fabrikanın İsveç merkezli Recipharm firmasının desteği, kamu ve özel sektör arasındaki ortaklığın sonucunda açıldığını belirtti.

Yetkililer, fabrikada 2022-2025 yılları arasında steril ambalajların ve 20’den fazla aşı ve tedavi için gerekli bileşenlerin üretileceğini açıkladı. 3 yıldan kısa bir sürede Fas, ülkenin ihtiyaç duyduğu aşı sayısının yüzde 70’inden, Afrika kıtasının ihtiyaç duyduğu aşı sayısının ise yüzde 60’ından fazlasını karşılayabilecek.

Fas, önümüzdeki Şubat ayından itibaren 5 milyon doz, 2022 yılının sonuna kadar 20 milyon doz, 2025 yılından itibaren ise 2 milyar doz üretmeyi hedefliyor.

Şarku’l Avsat