Bağdat Havalimanı’na yönelik saldırının ardından uluslararası havayolu şirketlerinin Irak’a uçak indirmemesinden endişe ediliyor

Irak’ta hiçbir silahlı grubun üstlenmediği, resmi ve güvenlik makamlarının yürüttüğü soruşturmalarda da failin ortaya çıkmadığı füze saldırıları tehlikeli bir boyuta ulaştı. Dün şafak vaktinde Uluslararası Bağdat Havalimanı’na 6 füzeyle gerçekleştirilen saldırıda bir uçak hasar gördü.

Irak Sivil Havacılık Otoritesi, zarar gören uçağın hizmet dışı kalan uçaklardan biri olduğu gerekçesini öne sürmesine rağmen havalimanına atılan füzelerin bazıları aprona düştü. Havalimanı’nda ABD askerlerinin konuşlandığı Victory Üssü’ne daha önce birçok kez saldırı düzenlenmesine rağmen apron ilk kez hedef alındı. Irak makamlarına göre ABD askerleri birkaç ay önce üsten çekildi ve orada sadece uluslararası koalisyona bağlı askeri danışmanlar ve eğitmenler bulunuyor.

Bu seferki saldırıda farklı olan, doğrudan Uluslararası Bağdat Havalimanı’nın hedef alınmasıydı. Saldırıda aprondaki bir uçak hasar gördü. Bu durum, birçok uluslararası havayolu firmasının sadece Irak hava sahasını kullanma ve Bağdat Havalimanı’na iniş yapmaktan kaçınması ve dolayısıyla Irak’ın büyük bir ekonomik gelirden mahrum kalması ihtimali de dahil olmak üzere riskli sonuçlara yol açabilir.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Irak’ın bölgesel ve uluslararası alandaki dost ülkelerine seslenerek, Irak’a yapılan hava taşımacılığı veya seyahatlere kısıtlama getirmeme talebinde bulundu ve bunun, terörizmi hedeflerini gerçekleştirme noktasında caydırmaya katkı sağlayacağını kaydetti. Kazimi, açıklamasında, “Uluslararası Bağdat Havalimanı’nın ülkenin yüzü olması dolayısıyla havalimanının füzelerle hedef alınması, füzelerin sivil uçaklara isabet etmesi ve havalimanı apronunun zarar görmesi, bölgesel ve uluslararası alanda tekrar kazanmak için çalıştığımız Irak’ın itibarını baltalayan, Irak havalimanlarını uluslararası havacılık standartları açısından tehlikeye atan ve iç güvenlik konusunda şüphe atmosferi yayan yeni bir girişimdir. (Saldırı) ayrıca Irak Havayolları’nın çalışmalarını geliştirme, açılma ve Irak uçaklarını dünyanın tüm semalarında uçurma gayretlerini baltalıyor” ifadelerini kullandı.

Bağdat Havalimanı’na yapılan füze saldırısı, Enbar ilinin Garama ilçesinde Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin konutuna düzenlenen benzer saldırıdan birkaç gün sonra geldi. Irak makamları Halbusi’nin konutunun yakınına 3 füze atıldığını ve saldırıda biri çocuk olmak üzere toplamda iki sivilin yaralandığını bildirdi. Hükümete bağlı Güvenlik Medya Ağı bu açıklamanın ertesi günü Halbusi’nin konutuna fırlatılmak üzere hazır 5 füze ele geçirdiğini ve imha ettiğini duyurdu.

Alışıldığı üzere ülkedeki resmi makamlar ve üst düzey yetkililer, devlet dışı güçlerin artan ihlallerine karşı kınama açıklamaları yayınlamaktan ve saldırının faillerini ortaya çıkarma talebini dillendirmekten başka bir şey yapmadı. Hiçbir taraf bu tür eylemleri üstlenmezken, devlet dışı güçler ister füze saldırısı ister bomba yüklü insansız hava araçlarıyla (İHA) yaptığı saldırılar olsun elinden ne geliyorsa yapmaya devam ediyor. Nitekim bu güçler geçtiğimiz aylarda Başbakan Kazımi’nin konutuna, geçtiğimiz günlerde Halbusi’nin konutuna ve Bağdat Havalimanı’na birçok kez bomba yüklü İHA ile saldırılar düzenledi.

Güvenlik Medya Ağı, dün gerçekleşen Bağdat Havalimanı saldırısının failleri hakkında bilgi verecek ipuçlarına ulaştığını bildirdi. Güvenlik Medya Ağı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkenin kapasitelerini hedef alma girişiminde bulunan devlet dışı terörist çeteler, Uluslararası Bağdat Havalimanı’nı katyuşa tipi 6 füzeyle hedef aldı. Füzelerin Irak Havayolları uçaklarının beklediği alana düşmesi sonucu apronda duran iki uçak hasar gördü. Bu terör eylemi, hükümetin bölgesel alanda Irak’ın rolünü geri kazanma gayretini baltalamaya ve Irak Havayollarının taşıma ve havayolu seferleri alanında ülkelerin önünde yer alma çabalarını engellemeye ve çalışmalarında daha fazla zorluk çıkarmaya çalışıyor. Bu terör eyleminin meydana gelmesinin hemen akabinde güvenlik ve birimleri işlemlerini başlattı ve Ebu Gureyb ilçesinde bir evin yakınında fırlatma rampası için 3 füze buldu. İmha ekipleri füzeleri etkisiz hale getirmeyi başardı. Ayrıca failleri yakalamak, haklarında gerekli hukuki işlemlerin başlatmak ve adaletin önüne çıkarmak amacıyla faillerle ilgili önemli ipuçlarına ulaşıldı. Adli ekipler parmak izlerini aldı ve suç unsurlarına yoğunlaştı” ifadeleri kullanıldı.

Irak Pilotlar Birliği Bağdat havalimanında park halindeki uçağa füze isabet etmesiyle ilgili bilgiler aktardı. Birlik, açıklamasında, “Bağdat Havalimanı 6 füze ile saldırıya uğradı. Füzelerden biri, İran’ın 2007’de Nuri el-Maliki hükümetine hediye ettiği ve YI-APX olarak tescil edilen Irak Cumhurbaşkanlığı’nın hizmet dışı (hurdalık) uçağına doğrudan isabet etti. Bu uçak özellikle o dönem Irak hükümeti mensuplarını İran Mahan Şirketi’nden İranlı bir ekiple taşıyordu. Daha sonra Iraklı pilotlar İran’da bu uçakla eğitim yapmaları için gönderildi. Ancak uçağın fiyatıyla eşit miktarda oldukça maliyetli bir bakım gerektiği, ekipman eksikliği ve ayrıca uçuş ömrünü aştığı anlaşıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Uçak aslında Mısır Havayollarına ait. Zira 1983 yılında SU-GAA tesciliyle hizmete alındı. Daha sonra 1990 yılında JA8369 tescilli Japan Air System (JAS) isimli bir Japon şirketine satıldı. Akabinde bu şirket uçağı 2004 yılında aynı tescille Japonya Havayolları’na sattı. Sonra 2006’da İran’ın Mahan Şirketi’ne satıldı. Uçuş ömrünü aşmasının arından 2007 yılında YI-APX tesciliyle Maliki hükümetine hediye edildi. Ardından bugüne kadar Bağdat Havalimanı’ndaki hurda uçaklar alanında kaldı.”

Şarkul Avsat