Güney Kore ve İran’ın gündemindeki konu: Dondurulmuş varlıklar

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap’a yaptığı açıklamada, Güney Kore ve İran’ın, yıllarca süren tartışmayı çözmenin yollarını ele almak için önümüzdeki ay Seul’de çalışma grubu istişareleri düzenlemeyi planladığını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 2015 nükleer anlaşmasından geri çekilmesinin ardından yeniden uygulanan ABD yaptırımları nedeniyle İran’a ait 7 milyar doları aşan paranın Kore bankalarından dondurulmuş olmasıyla gergin.

İranlı yetkililerin anlaşmaya varmak için yaptırımların kaldırılmasını talep etmesiyle, nükleer anlaşmayı canlandırma amaçlı müzakereler kritik bir aşamaya gelirken, İran’ın dondurulmuş varlıkları ise yeniden gündeme geldi.

Güney Kore yetkilileri, önerilen çalışma gruplarının, yaptırımlar kaldırıldıktan sonra olası bir fon transferinin ayrıntılarını ve ayrıca bir anlaşmaya varılmazsa diğer hususları tartışmalarının beklendiğini söyledi.

Yonhap’a konuşan kaynak, “Çalışma gruplarının öncelikle ABD yaptırımlarının kaldırılması durumunda İran varlıklarının nasıl geri ödeneceğini tartışmaları bekleniyor… Yaptırımlar kaldırıldıktan sonra İran’dan petrol ithalatına devam etme olasılığını da tartışabilir” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat