Fas Halk Gücü Sosyalist Birliği Partisi Genel Sekreteri İdris Laşkar (Şarku’l Avsat)

Fas Halk Gücü Sosyalist Birliği Partisi Genel Sekreterliğine Laşkar seçildi

Fas Halk Gücü Sosyalist Birliği Partisi (UNFP) düzenlenen 11. Ulusal Kongresi’nde, İdris Laşkar üçüncü dönem için Parti genel sekreterliğine ezici bir çoğunlukla seçildi.

Bu gelişme, UNFP Genel Sekreterliği için adayların dosyalarını incelemek ve onaylamakla görevli Ulusal Yeterlilik Komitesi’nin, Laşkar ile İspanya’da ikamet eden UNFP üyesi Tarık Selam olmak üzere sadece iki kişinin adaylığının kabul edildiğini açıklamasının ardından yaşandı.

Komite, Laşkar’ın genel sekreterlik adaylığına ilişkin ‘eksiksiz dosya’ aldığını, dosyanın Laşkar’ın adaylığını kabul etmek için gereken tüm şartları sağlandığını gösterdiğini, bu nedenle de adının, adaylığı kabul edilen isimler listesine yazıldığını açıkladı. Laşkar’ın adaylığı, Parti Kongresi’nin, görevi sona eren Genel Sekreterin yeniden aday olabilmesini sağlamak amacıyla, parti kanunlarında Genel Sekreterlik mevkisi için iki yerine üç dönem izin verilmesine ilişkin yapılan değişikliğin ardından geldi.

Komite yayınladığı açıklamada, eski Bakan Abdelkerim Benatik, UNFP siyasi bürosu eski üyesi Muhammed Bubkeri ve eski milletvekili Şakran Emam’ın adaylıktan çekmeleri sebebiyle aday listesinden çıkarıldığını, Kongre’ye katılmamaları sebebiyle eski milletvekili Hasna Ebuzeyd’in ve Abdulmacid Mumer’in adaylığının kabul edilmediğini belirtti. Komite Laşkar ve Selam’ın adaylıklarını ise onayladı.

UNFP siyasi büro üyelerinin çoğunluğu Laşkar’ın adaylığını desteklediklerini açıklarken, çok sayıda parti üyesi ve lideri, üçüncü dönem konusunda parti kanunlarında yapılan değişikliğe itiraz etmek ve Kongre’nin ertelenmesini talep etmek için yargıya başvurdu ancak Rabat Asliye Mahkemesi bu talepleri reddetti.

Şarkul Avsat