Mısır Cumhurbaşkanı ve Senegalli mevkidaşı basın toplantısında konuşuyor (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır ve Senegal terörle mücadelede işbirliğini görüştü

Sisi ve Macky Sall, Nahda Barajı’nı istişare etme konusunda mutabık kaldı.

Mısır ve Senegal “Nahda Barajı meselesine ilişkin gelişmelerde koordinasyon ve istişare olması ve terörle mücadele alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi” hususlarında mutabık kaldı. Bu mutabakat, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Senegalli mevkidaşı Macky Sall ile görüşmesi kapsamında geldi. Mısır tarafının açıklamasına göre Sisi ve Sall görüşmede “ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri” ele aldı.

Sisi ve Sall dün Mısır’ın başkenti Kahire’deki El-İttihadiye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Sisi, görüşmede, “özellikle Senegal’in Batı Afrika bölgesindeki rolünün öneminin ışığında bölgesel güvenlik meselelere ile Afrika kıtasında barış ve istikrarın sağlanmasıyla ilgili entegre çalışmaya daha fazla koordinasyon ve işbirliği olarak yansıyacak şekilde iki ülke arasında sürdürülebilir ortaklık kurulması amacıyla ülkesinin Senegal ile çeşitli alanlarda ilişkileri güçlendirme ve stratejik işbirliğini pekiştirme konusundaki istekliliğini” vurguladı.

Karşılıklı ticaret ve Mısır’ın çeşitli alanlardaki yatırımları başta olmak üzere iki ülke arasında ikili işbirliği projelerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır’ın Afrika kıtasındaki beşeri kaynaklara yatırım yapmanın önemine duyduğu güven kapsamında iki ülke arasında kapasite oluşturma alanında artan işbirliğinin yanı sıra Senegal ile siyasi, ekonomik, güvenlik ve kültürel düzeylerde sahip olduğu mevcut ilişkilerden övgüyle söz etti.

İki liderin görüşmeleri kapsamında Nahda Barajı başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler de ele alındı. İki taraf, özellikle Senegal’in Afrika Birliği’nin bu yılki dönem başkanlığını teslim alma tarihinin yakınlaşması ışığında bu bağlamdaki gelişmeleri takip etmek için ortak koordinasyon ve yakın istişarenin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı.

Senegalli mevkidaşıyla düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Sisi, Mısır’ın, Nil Nehri’nin işbirliği ve kalkınmanın kaynağı ve Nil havzasındaki ülkelerin halklarını birleştiren hayat damarları olmasına dayalı vizyonunu sunarak, uluslararası hukuk kurallarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin konuyla ilgili kararlarına dayalı olarak uygun bir zamanda ve tek taraflı her türlü uygulamalardan kaçınarak Nahda Barajı’nın doldurulmasını ve işletilmesini düzenleyen yasal, dengeli ve bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasının önemini vurguladı.

Sisi, Mısır’ın Senegal Cumhurbaşkanı’nı desteklediğini ifade etti

Mısır’ın, Afrika Birliği Başkanlığı sürecinde Senegal Cumhurbaşkanı’nı destekleyeceğini ifade eden Sisi, Cumhurbaşkanı Sall’ın, ortak Afrika eylemi için bilge liderliğine ve başta koronavirüs yayılımını sınırlandırmaya dönük çabaları güçlendirme, radikalizm ve terörizm tehlikesini ortadan kaldırma ve kıta devletleri arasında ekonomi ve ticari entegrasyonu aktifleştirme olmak üzere çok sayıda zorluklarla karşılaşılan bu dönemde kıtayı yönetme başarısına güvendiğini ifade etti.

Sisi ve Sall ayrıca önümüzdeki dönemde Sahel bölgesinde terörle mücadele alanında iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme ve terör örgütleriyle mücadele için bölgedeki ulusal askeri güçlerin kapasitelerini artırma yollarını görüştü. Mısır Cumhurbaşkanı ülkesinin, terör örgütlerinin büyümesi ve yayılması nedeniyle sofistike gelişmelere ve zorluklara tanık olan Afrika Sahel bölgesinin yanı sıra Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu da dahil olmak üzere kıtada barış ve güvenliği güçlendirmeye ve istikrarı sağlamaya önem verdiğine dikkat çekti. Sisi, Kahire’nin Mısır’ın terörü ortadan kaldırma yolunda çağırdığı ılımlı İslam değerlerinin yüceltilmesi için rehabilitasyon programları sağlayarak ve ilgili birimler ile aynı zamanda köklü dini kurumları aracılığıyla bir kapasite oluşturarak Afrika’nın terörle ve radikal fikirlerle mücadelesine destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına göre Senegal Cumhurbaşkanı Sall, ülkesinin Mısır ile olan tarihi ayrıcalıklı ilişkileri takdir ettiğini ve bu ilişkileri ticari ve ekonomi işbirliği başta olmak üzere iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin derinliğine ve temayüzüne yakışır şekilde çeşitli alanlarda geliştirmek istediğini ifade etti. Sall, ülkesinin, ortak Afrika eylemini güçlendirme ve özellikle Senegal’in yaklaşan yıllık Afrika Zirvesi sırasında Afrika Birliği başkanlığını üstlenecek olmasının ışığında Afrika Birliği’ne liderlik etme konusunda Mısır’ın çabalarından, deneyiminden ve vizyonundan yararlanma isteğini dile getirdi. Genel anlamda Afrika Birliği ve özelde Sahel ve Doğu Afrika’nın birbiri ardına gelen ve artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Sall, bu durumun Mısır ve merkezi bir ağırlığa sahip olan liderliğiyle işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmeyi gerektirdiğini kaydetti. Söz konusu merkezi ağırlığın bölgede ve kıtada barış ve güvenliğin güçlendirilmesinde ve aynı zamanda Mısır’ın bölgesel istikrarı sağlamayı hedefleyen pozisyonlarında kendini gösterdiğini söyleyen Sall, bu pozisyonların kıtadaki farklı ülkelere çeşitli alanlarda büyük yardımlar şeklinde sürekli olarak yansıdığını ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına göre Sisi ve Sall, iki ülke arasındaki elektrik, yenilenebilir enerji, tarihi eser ve kültür alanlarında işbirliği anlaşmaları ve mutabakat muhtıralarının imza törenine katıldı.

Koronavirüs salgınının Afrika kıtası üzerindeki etkisine değinen Sisi, Afrika ülkelerinin ekonomik ve kalkınma faaliyetine dönmesine imkan sağlayacak şekilde tüm Afrika ülkelerinde aşıların uygulanması çabalarını, aşı endüstrisini kıtada yerelleştirme ve salgının kötü etkilerini sınırlandırma çalışmalarının ikiye katlanmasının önemini vurguladı. Afrika’nın dünyada iklim değişikliğinden olumsuz yönde en çok etkilenen bölgelerden biri kabul edildiğine işaret eden Sisi, Mısır’ın, Afrika kıtası ülkelerinin iklim değişikliğiyle ilgili beklenti ve önceliklerinin dile getirileceği bir sonraki iklim zirvesine başkanlık yapma niyetinde olduğunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat