Ukrayna, Batılıları Rusya ile müzakerelerinde ihtiyatlı ve kararlı olmaya çağırdı

ABD, Doğu Avrupa’ya sınırlı sayıda asker göndereceğini açıklayarak Rusya üzerindeki baskısını sürdürürken, Ukraynalı yetkililer, Batılı ülkelere işgal için sınırda güç toplamakla suçlanan Rusya ile müzakerelerinde ihtiyat ve kararlılık göstermeleri çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rus tarafıyla temaslarda dikkatli ve kararlı olmanın önemini vurguladı.

Kuleba, Rusya ile Batı arasında Ukrayna krizinde siyasi ve diplomatik bir çözüme öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise, Batılı ülkeleri Rusya ile artan gerilimle alakalı panik yaratmamaya çağırdı.

Zelenski, olası işgal iddialarının Ukrayna ekonomisini riske attığını da söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa’ya sınırlı sayıda Amerikan askeri göndereceğini duyurarak Ukrayna krizinde Rus mevkidaşı Putin’e baskı yapmaya devam ediyor.

Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly ise, Fransanın olası bir NATO kuvvetleri konuşlandırmasının bir parçası olarak Romanya’ya birkaç yüz asker göndermeyi planladığını bildirdi.

İngiltere Başbakanlığı’na göre, Başbakan Boris Johnson da, Ukrayna’da kan dökülmesini önlemeye çalışıyor.

Johnson ayrıca, Putin’i geri çekilip diplomatik olarak ilişki kurmaya teşvik etmesi için arayacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizini görüştü.

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamaya göre, Macron ve Putin Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin azaltılması konusunda mutabık kaldı.

Putin görüşmede, ülkesinin güvenlik konusundaki tekliflerine ABD ile NATO’nun verdikleri yanıtta Rusya’nın güvenlik endişelerine değinilmediğini dile getirdi.

Putin ve Macron arasındaki temas, bu hafta Paris’te Rusya ile Ukrayna arasında Fransa ve Almanya’nın da katılımıyla gerçekleşen görüşmelerin ardından geldi.

Müzakere tarafları, Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri ile Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkesi sürdürme sözü veren ortak bir bildiri yayınladı.

İki taraf ayrıca Şubat ayında Berlin’de yeni müzakereler düzenlemeyi kabul etti.

ABD ve Avrupa, Ukrayna’nın işgal edilmesi durumunda benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulama sözü verdi.

Washington ve Berlin, Rus doğalgazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının risk altında olduğu konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin müzakere masasına dönme ve Ukrayna’yı işgal etmekten kaçınma çağrısının ardından ülkesinin savaş değil diplomatik yol istediğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Moskova ile Kiev arasındaki bir çatışmanın her iki taraf için de korkunç sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Milley, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde bunun özellikle kentsel kesimlerde felaket olacağı konusunda uyardı.

Şarku’l Avsat