Festival, Suudi Arabistan’daki en ünlü yoga eğitmenlerini, eğitim dersleri vermek üzere ağırladı.

Bay La Sun Plajı, Suudi Arabistan yoga festivaline ev sahipliği yapıyor

Suudi Arabistan’da yoga 20 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor. Ülkede bu spora gönül vermiş geniş bir kitle var ve son on yılda yoga Suudi Arabistan’da hızlı bir gelişme gösterdi.

Suudi Arabistan’ın Bay La Sun Plajı şu sıralar, yoga festivaline ev sahipliği yapıyor. 25’ten fazla ders, seans, meditasyon, atölye çalışması ve semineri içeren festivalin ilk etabı sona erdi. Binden fazla katılımcıyı yogaya çeken festivalin açılışı, Kral Abdullah Ekonomik Şehri’nde bulunan Juman Park’taki Bay La Sun Plajı’nda gerçekleştirildi.

Suudi Yoga Komitesi tarafından Krallık’ta ilk kez düzenlenen festival, her kesimden yoga hayranları tarafından memnuniyetle karşılandı. Katılımcılar, yeni başlayanlar, çocuklardan profesyonellere ve hatta uzmanlara kadar, farklı kitlelerin beceri ve yeteneklerine uygun olarak seanslara katıldı.

Bay La Sun Plajı, gün doğumunun keyfini çıkaran konuklar için rahatlık sağlarken, etkinlik, bireylerin ruh sağlığını geliştiren yoga egzersizlerini uygulamak için eşsiz bir fırsat sağladı. Salon sahipleri ve özel yoga merkezleri tarafından dikkat çekici bir katılımla, misafirlere özel olarak bir yoga matı hediye edildi.

İlk kez düzenlenen festivalde her yaşa özel seanslar sunuldu. Festival, meditasyon atölyeleri sağlamanın yanı sıra, Yoga Vinyasa ve Acro Yoga gibi bu sporun çeşitli türleri hakkında çeşitli eğitimler vermeleri için Suudi Arabistan’daki en ünlü yoga eğitmenlerini ağırladı.

Festival kapsamında bir konuşma yapan Prof. Nuf binti Muhammed Merve’î, yoganın uluslararası düzeydeki önceliklerinden biri olan festivallerin, birçok aktivite, fitness ve sağlık egzersizleri ile yogayı bir yaşam biçimi olarak uygulama olasılığını artırmayı amaçladığını vurguladı. Ayrıca bu amacın, farklı yaş gruplarına, fiziksel yeteneklere ve kişisel ilgi alanlarına uygun birçok eğlence aktivitesi, fitness ve sağlık egzersizleri yoluyla gerçekleşebileceğini belirtti.

Nuf binti Muhammed Merve’î ayrıca, “2030 Vizyonu’nun en önemli unsurlarından biri Suudi Arabistan’daki vatandaşların ve sakinlerin yaşam kalitesini iyileştirmektir. Sağlıklı bir toplum oluşturmak için Yaşam Kalitesi Programı ve Spor Bakanlığı’nın programları ve etkinlikleri de dahil olmak üzere çeşitli programlar düzenlendi. Elbette bu, liderlerimiz tarafından verilen desteğin ve gösterilen önemin sonucudur” dedi.

Merve’î, Suudi Arabistan’da yoga sporunun çok popüler olduğunu, bu sporu uygulayanların sayısının arttığını, Krallık’ta on binlerce uygulayıcı ve eğitmene ulaştığını ve yoganın son on yılda hızlı bir gelişim gösterdiğine dikkati çekti. Ticari bir faaliyet ve Spor Bakanlığı’nın yoga için spor salonlarına lisans vermesinden bu yana Krallık’ta birçok yoga salonu ve merkezi açıldı.

Katılımcılar, Bay La Sun Plajı’nda gün doğumu manzarasının keyfini çıkardılar.

Aralarında pediatri uzmanı Dr. Uday Kureshi’nin de yer aldığı festival katılımcılarının çoğu, bu festivalin Suudi Arabistan’da düzenlenmesinin tarihi bir adım olduğunu ifade etti. Dr. Kureshi, “Çok sevdiğim sporumu böylesine büyük bir yoga sever kalabalığı arasında yaptığım için çok mutluyum. Benim için bugün harikadan da öteydi” dedi.

Yoga eğitmeni Samah Diyab ise Suudi Arabistan’ın ilk kez tanık olduğu festivale övgüde bulundu ve tüm yaş gruplarından bu güzel sporu öğrenmek ve uygulamak için büyük bir talep olduğunu vurguladı. Eğitmen ayrıca “Yoga, her insanın yapması gereken en büyük ve en önemli sporlardan biridir. Çünkü aynı anda hem zihne hem de vücuda fayda sağlar ve sürekli olarak uygulayan kişinin kendi içindeki birçok yeteneği keşfetmesini sağlar” dedi.

Hindistan’ın Cidde Başkonsolosu Muhammed Şahid Alem, Suudi Arabistan’daki ilk yoga festivalinin düzenlenmesiyle tarihi bir an yaşandığını ve bu vesileyle burada bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Başkonsolos, yoganın, beden ve zihin arasındaki uyumu sağlayan en eski beşeri bilimlerden biri olduğuna dikkat çekti ve Suudi Arabistan’ın, Suudi Yoga Komitesi aracılığıyla bu sporun önemini anlatmak için büyük adımlar attığını’ söyledi.

Suudi Arabistan’da yoga 20 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor. Ülkede bu spora gönül vermiş geniş bir kitle var ve son on yılda yoga Suudi Arabistan’da hızlı bir gelişme gösterdi.

Şarku’l Avsat