Suudi Arabistan, kamu kuruluşlarına girmek için rapel doz şartını getiriyor. Ülke genelinde koronavirüse bağlı vaka sayıları azalıyor, kritik vaka sayısında ise azalma bekleniyor.
Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ait vaka eğrisi son zamanlarda aşağı yönlü hareket etmeye başladı. Söz konusu bu düşüş, 1 Şubat’tan itibaren 18 yaş ve üzeri için toplu taşıma ve uçağa binmenin yanı sıra kültürel, bilimsel, sosyal veya eğlence amaçlı her türlü etkinlik ile ticari ve devlet kurumlarına girmek için rapel (üçüncü ek) doz zorunluluğu kararının uygulanmaya hazırlanıldığı bir dönemde gerçekleşti.
Toplu Taşıma Kurumu Pazar günü yaptığı açıklamada, Salı gününden itibaren, Krallık’ta kara, deniz ve demiryolu ulaşımının kullanılması için kişilerin Tawakkalna uygulamasında durumunun aşılanmış olarak gözükmesi ve güçlendirici (rapel) doz almış olması zorunluluğunun getirildiği belirtildi. Kurumun genel merkezine, şubelerine ve diğer destekleyici sitelere girmenin yanı sıra Tawakkalna mobil uygulamasına göre, aşıdan muaf olan kişiler bu kararın dışında tutuluyor.
Kurum açıklamasının devamında, yararlanıcıların sağlık ve güvenliğini korumak, güvenli ve uygun ulaşım hizmeti sağlamak için Kovid-19 aşılarının rapel dozlarının alınmasının önemine ilişkin yetkili makamlarca sunulan önerileri genişletmek, toplum üyeleri arasındaki bağışıklık seviyesini artırmak ve özellikle mutasyona uğramış varyantları kontrol etmek için ulaşım araçlarına yönelik ihtiyati tedbirlerin alındığını belirtti.
Toplu Taşıma Kurumu, tüm lisanslı tesislerin ilgili makamlar tarafından onaylanan ve Halk Sağlığı Kurumu’nun “Weqaya” internet sitesinde yayınlanan tüm önleyici tedbirleri uygulama taahhüdünün önemini vurguladı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, vaka eğrisindeki inişin, yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören kritik vaka eğrisini takip edeceğini öngörerek, kritik vaka eğrisinin genellikle normal vaka eğrisini 2 ila 4 hafta takip ettiğini belirtti.
Abdulali açıklamasının devamında, koronavirüse karşı iki doz aşı ve rapel doz yaptırmanın önemini belirterek, koronavirüse enfekte olan bir kişinin, iyileşmesinin hemen ardından rapel doz yaptırabileceğini ve böylece karantina süresinin tamamlanacağını bildirdi.
Öte yandan, Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanlığı Sözcüsü Seyfi el-Suveylim dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 1 Şubat tarihinden itibaren ikinci doz aşı olmuş ve 8 ayını dolduran kişilerin bağışıklık durumlarının rapel dozunu alma şartıyla doğrulanacağını ve bu kararın düğün salonları ve etkinlikler için bile geçerli olacağını vurguladı.
Suveylim, bakanlığın, bireyi ve toplumu virüsün yayılmasından korumak için yetkili makamlar tarafından oluşturulan ihtiyati tedbirlere ve sağlık tedbirlerine uygunluğu doğrulamak için denetim kampanyalarına devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Tüm bölgelerdeki belediyeler aracılığıyla ülke genelinde yapılan saha kontrol turlarının sayısı 528 bine ulaştı ve onaylanan sağlık protokollerine ve gerekli önleyici tedbirlere yüksek uyum sağlanmasına rağmen birçok ihlal izlendi.
Öte yandan İçişleri bakanlığına göre, ülkede koronavirüse karşı uygulanan tedbirlere karşı 29 bin 164 ihlal tespit edildi.
İçişleri Bakanlığı, vatandaşlar ve bölge sakinlerinin yürürlükteki tedbirlere devam etmeleri ve bu konuda ilgili makamlar tarafından verilen talimatlara uymaları gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Suudi Arabistan, koronavirüs pandemisinin yayılmasını sınırlamak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, aşılamanın başlangıcından bu yana 587’den fazla aşı merkezi aracılığıyla şimdiye kadar 56 milyon 820 binden dozdan fazla Kovid-19 aşısı uyguladı.
Son verilere göre, tek doz aşı yaptıranların sayısı ülkedeki vatandaşların yüzde 72,2’sine denk gelen 25 milyon 529 kişiye ulaşırken, iki doz aşı yaptıranların sayısı yüzde 66,9 ile 23 milyon 664 kişiye ulaştı.
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, son 24 saatte 3 bin 369 yeni vaka tespit edildiğini, hastalığı atlatarak 4 bin 375 vakanın iyileştiğini ve salgın kaynaklı 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Suudi Arabistan’da ilk vakanın ortaya çıkmasından bu yana ülkedeki toplam vaka sayısı 683 bin 53’e ulaştı.
Ülke genelinde yoğun bakımda tedavi gören kritik vaka sayısı ise 940 olarak kayıtlara geçerken aynı zamanda ülke genelinde şu ana kadar 635 bin 191 kişinin iyileştiği ve toplam ölü sayısının ise 8 bin 936’ya yükseldiği belirtildi.