Esed dün Şam’da Umman Dışişleri Bakanı’nı kabul etti (SANA)

Esed: Siyasi yaklaşımı değiştirmek gerekir

Esed: Arap toplumundaki değişikliklerle başa çıkmak siyasi yaklaşımı değiştirmeyi gerektirir

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkeyi ziyaret eden Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamad el-Busaidi ile dün yaptığı görüşmede, Arap toplumundaki değişikliklerle başa çıkmak için siyasi yaklaşımda bir değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre, Esed dün başkent Şam’da Busaidi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Görüşmede, Suriye ve Umman arasındaki seçkin ilişkiler ve iki kardeş ülke arasındaki mevcut ikili işbirliği alanları ele alındı.

İki ülke ve halkları birleştiren ortak ilke ve çıkarlara göre bu ilişkileri güçlendirmek için çeşitli düzeylerde çalışmaya devam edilmesinin, Suriye, Umman ve Arap bölgesi halklarına fayda sağlayan çeşitli sektörlerde ortaklıklar kurmanın önemi vurgulandı.

Görüşmede, Arap ve bölgesel arenalardaki son gelişmeler ve ortak çıkar meseleleri de tartışıldı.

Esed, Umman’ın dengeli yaklaşımı ve rolü, Suriye’ye yönelik ilkeli politikaları ile teröre karşı savaşlarında Suriye halkına verdiği desteği vurgulayarak, iki ülkenin bu konularda sahip olduğu karşılıklı anlayış ve ortak vizyona dikkat çekti.

Esed, “Araplar olarak bizim eksikliğimiz, siyasi ilişkiler metodolojisinin temellerini atmak ve halkların çıkarlarına dayalı akılcı diyaloglar yürütmektir. Arap toplumundaki değişikliklerle başa çıkma, çıkarlarımıza ve uluslararası sahnedeki konumumuza dayalı olarak siyasi yaklaşımı ve düşünceyi değiştirmeyi gerektirir” dedi.

Umman Dışişleri Bakanı ise, Sultan Heysem bin Tarık’ın selamlarını Esed’e ileterek, “Suriye, Arap dünyasında bir mihenk taşıdır. Suriye’nin güçlü ve cesur politikaları, bizi çevreleyen zorluklarla yüzleşmede güvenilir kılıyor” şeklinde konuştu.

Dışişleri bakanları görüştü

Umman Dışişleri Bakanı dün ayrıca Şam Uluslararası Havaalanı’nda Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Mikdad, Busaidi’nin ülkeye gelişinin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Eskiden Maskat’ta buluşurduk, şimdi de Umman’dan kardeşlerimizi Şam’da açık yüreklilik ve açık fikirle karşılıyoruz. İki kardeş ülkemiz arasındaki ilişkiler devam ediyor, uzun yıllar kesilmeden devam etti, bunu da Suriye’deki krizin başlangıcıyla sınırlandırmayacağım” dedi

Kardeş Umman’ın teröre karşı duruşunda Suriye’nin yanında olduğunu dile getiren Mikdat, bunun vatanının gücünü ve büyük enerji kaynaklarını geri kazandıran bir Arap duruşu oluşturduğunu, duruşlarını birleştirdiğini, koordine ettiğini ve iki ülke arasındaki dayanışmayı teyit ettiğini söyledi.

Ummanlı Bakan ise, “Bugün burada ortak Arap eylemi, işbirliği ve dayanışmanın temel taşı olan kardeş Suriye’deki eski Şam’da bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Kendimi burada misafir olarak görmüyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde kardeşlerimizle bir araya gelmeyi, görüş alışverişinde bulunmayı, tüm ekonomik, ticari ve bilimsel alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirme çerçevesinde neler yapabileceğimizi tartışmayı dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Busaidi, Ağustos 2020’de göreve gelmesinden bu yana ilk kez Suriye’ye gitti.

Suriye Dışişleri Bakanı ise, geçtiğimiz Mart ayında Umman’ı ziyaret ederek, siyaset, kültür, diplomasi ve medya alanlarında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti.

Umman Sultanı, geçen yaz yapılan son devlet başkanlığı seçimlerinde kazandığı zafer için Esed’i tebrik eden liderler arasındaydı.

Öte yandan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin birliğe dönüş konusunun Kuveyt’te yapılan Arap dışişleri bakanları istişare toplantısında gündeme gelmediğini söyledi.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre Ebu Gayt, “Herhangi bir ülkenin birliğe katılmak üzere geri dönmesi meselesinden önce istişareler, fikirler, bir karar taslağı önerisi ve Suriye’den nelerin istendiğinin değerlendirilmesi geliyor. Bu henüz sağlanamadı” dedi.

Arap Birliği, 2011’de rejimin ülkenin çeşitli yerlerinde kendisine karşı patlak veren halk protestolarını acımasızca bastırması nedeniyle Suriye’nin üyeliğini askıya aldı.

Geçtiğimiz yıl, Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğuna geri dönmesi için bazı çabalara tanık olundu, ancak bu konuda Arap uzlaşması henüz sağlanamadı.