İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği (Şarku’l Avsat)

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan, Gine Bissau’da darbe karşıtı çağrı

İslam İşbirliği Teşkilatı, Gine Bissau’da yaşanan gelişmeleri endişe ile takip ettiğini açıkladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Gine Bissau’da yaşanan gelişmeleri endişe ile takip ettiği açıklayarak dün (Salı) meydana gelen çatışmaların durdurulması için çağrıda bulundu.

İİT Genel Sekreterliği, ülkede barışın, güvenliğin ve istikrarın korunması için Gine Bissau ordusunu itidalli olmaya ve yasalara saygı göstermeye çağırdı. Yapılan açıklamada Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo ve tüm meclis üyelerine zarar verilmemesinin yanı sıra anayasaya saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Yerel basında çıkan haberlerde, Cumhurbaşkanı Embalo’nun Kabine Toplantısı yaptığı esnada Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafında silah sesleri duyulduğu kaydedildi.

Olayın ardından okullarda eğitime ara verildiği ve öğrencilerin evlerine gönderildiği belirtildi.

Görgü tanıklarının ifadelerinde, şehir merkezinde çok sayıda asker bulunduğu ve bazı resmi kurumların da asker tarafından kordon altına alındığı aktarıldı.

“Genelkurmay Başkanı Öldü” İddiası

Cumhurbaşkanı Embalo’nun askerin elinde olduğu iddia edilirken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın asker tarafından çember içine alındığı öne sürüldü.

Sosyal medyada ise Genelkurmay Başkanı Biague na Ntan’ın dün yaşamını yitirdiği ve darbe girişimine de bu gelişmenin sebep olduğu iddiaları yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcülerinden Farhan Haq, “Genel Sekreter Guterres, Bissau’daki şiddetli çatışma haberlerinden derin endişe duyuyor. Guterres, çatışmanın bir an önce sona ermesini ve ülkenin demokratik kurumlarına tam saygı gösterilmesini istiyor” dedi.

ECOWAS’tan yapılan yazılı açıklamada, Gine Bissau’da silah seslerinin duyulmasıyla başlayan süreci endişeyle izledikleri belirtildi.

ECOWAS’ın tüm darbe girişimlerini kınadığı kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo’nun fiziksel bütünlüğünden askerin sorumlu olduğu bildirildi.

Açıklamada, askere “kışlana dön” çağrısı da yapıldı.

Görgü tanıkları, şehir merkezinde çok sayıda asker bulunduğu ve bazı resmi kurumların da asker tarafından kordon altına alındığını aktardı.

Cumhurbaşkanından Mesaj

Darbe girişiminde bulunulan Gine Bissau’da Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, iyi olduğunu ve hükümetin durumu kontrol altına aldığını duyurdu.

Asker tarafından alıkonulduğu iddia edilen Cumhurbaşkanı Embalo, Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Embalo, “Elhamdülillah ben iyiyim. Durum hükümetin kontrolü altında. Ben ve hükümetim için endişelenen Gine Bissau halkına ve ülkemizin dışındaki tüm kişilere teşekkür ederim. Yaşasın cumhuriyet. Tanrı, Gine Bissau’yu korusun” ifadelerini kullandı.

Embalo güvenlik güçlerinin “birçok” üyesinin “demokrasiye karşı başarısız bir saldırıda” öldürüldüğünü söyledi.

“Bu Bir Suikast Girişimiydi”

Ülkesindeki darbe girişiminin aslında bir suikast girişimi olduğunu söyleyen Embalo, darbe girişimiyle ilgili gözaltılara başlandığını kaydederek, bunun basit bir kalkışma olmadığını belirtti.

Embalo, “Bu, darbe girişiminden ziyade Gine Bissau Cumhurbaşkanını, Başbakanı ve tüm kabineyi öldürme girişimiydi.” dedi.

Saldırının oldukça iyi planlandığına dikkati çeken Embalo, olayın içinde uyuşturucu kaçakçılığına karışan kişilerin de yer almış olabileceğini sözlerine ekledi.