Lübnanlı üst düzey bir yargı kaynağı yaptığı bir açıklamada, Lübnan’ın Lüksemburg yetkililerinden Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin hesapları ve varlıkları hakkında bilgi talep eden bir mektup aldığını teyit etti. Kaynak konu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.
Lüksemburg yargısı sözcüsü geçtiğimiz Kasım ayında, Selame’nin şirketlerinin ve varlıklarının güvenliğiyle ilgili bir ‘ceza davası’ açtığını doğruladı.
Selame, işbirliği talebinin ‘dava’ değil normal bir prosedür olduğunu söyleyerek, ‘hukuki’ bir dava açmış olmaları halinde soruşturmada yardıma ihtiyaçlarının olmayacağını kaydetti.
Lüksemburg makamlarının kendisini suçladığı yönündeki haberleri yalanlayan Selame, İsviçre ve Fransa’nın daha önce Lübnan’dan benzer bir işbirliği talep ettiğini ifade etti.
Fransa ve Lihtenştayn da Selame ile bağlantılı olarak kara para aklama iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.
Selame, dün Şarku’l Avsat ile yaptığı röportajda, kendisine karşı Lübnan ve yurtdışında yürütülen soruşturmaların siyasi amaç taşıdığını dile getirdi. Mevcut Lübnan krizine yol açan tüm zayıflıkların kendisiyle alakalı olup olmadığına da değinen Selame, ‘bunun mantıksız olduğunu, amacın kendisini günah keçisi ilan etmek’ olduğunu kaydetti.
Selame açıklamasında, “Son iki yılda Merkez Bankası, kamu ve özel sektörü finanse eden tek kurum… Tüm endişeleri, özellikle yaklaşan bir kıtlığı ele aldık. Özellikle dışarıdan herhangi bir yardım alamadığımız için proaktif olarak topladığımız dolarlarla krizin şiddetini hafiflettik. Aksine Lübnan’ın imajı büyük bir çöküşe itilerek yıkılıyordu. Bu çöküşün olmasına izin vermemiş olmamız bunun bir parçası olabilir. Bugün ülkede reform yapmaya çalışan ciddi niyetli bir hükümet var. Bozuk sistemden değil, reform yapabilecek bir sistemden yola çıkıyorlar” şeklinde konuştu.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı aleyhinde açılan davalara da değinerek, yargıç Gade Avn tarafından verilen tüm kararların, yargıtayın hiçbir yetkisi olmadığı göz önünde alındığında popülaritesini artırdığını söyledi. Ayrıca, Avn’ın Twitter’dan attığı tweetler veya yurtdışında kendisine karşı sunulan raporlar aracılığıyla şahsına kişisel bir düşmanlık beslediğine dair kanıtlar olduğunu söyleyen Selame, “Bir yargıç aynı anda hem yargıç hem de nasıl muhalif olabilir?” diye sordu.