Suudi Arabistan Spor Bakanı ve Yardımcısı stadyuma giriş yapan Suudi ekibine el sallıyor (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan bayrağı ilk kez Kış Olimpiyatları’nda dalgalanıyor

Suudi Arabistan, tarihinde ilk kez bu yıl Pekin’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na katılım sağlıyor. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, 1924’te başlayan Kış Olimpiyatlarına daha önce hiç katılmadı.

Suudi Arabistanlı sporcular, dünyanın dört bir yanından 90 ülke ile birlikte Pekin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine katıldı.

Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdulaziz bin Turki Al Faysal dün gerçekleşen açılış törenine katıldı. Kuş Yuvası olarak adlandırılan Ulusal Stadyumda düzenlenen açılış töreni, koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için alınan sıkı tedbirlerle yaklaşık 100 dakika süren bir ana tanıklık etti. Açılış töreninde bayrak taşıyıcısı olan Alp Disiplini sporcusu Faik Abdi taşıyarak, tarihte ilk kez Kış Olimpiyatları’nda Suudi bayrağını taşıyan isim oldu. Abdi, 13 Şubat’ta  Büyük Salon’da yarışacak.

Suudi Arabistan Kış Olimpiyatlarına katılan heyet arasında Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celavi, Suudi Arabistan Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Prenses Rima bint Bender ve Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Adva el Arifi yer alıyor.

109 farklı etkinliğin olacağı olimpiyatlarda 2 bin 261 sporcu yarışacak.

Diğer yandan Suudi Arabistan Spor Bakanı, Çin’in başkenti Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na katılmaktan mutlu olduğunu belirterek, tarihinde ilk kez kış olimpiyatlarına katılan Suudi heyetinin varlığından gurur duyduğunu söyledi. Bakan, “Gençlerimize her alanda güç veren, yaşadığımız sürece hayallerimizi gerçeğe dönüştüren liderlerimize teşekkür ve takdirlerimizi sunuyoruz” dedi.

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach’ı resmi törenle karşıladı. Bach açıklamasında, “Olimpiyat barışı ruhuyla, dünyadaki tüm siyasi otoritelere olimpiyat meşalesini gözlemleyerek ‘barışa bir şans vermeleri’ çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Bach, “Çatışmaların, bölünmelerin ve güvensizliğin arttığı kırılgan dünyamızda dünyaya şunu gösteriyoruz; Evet, bir arada barış ve saygı içinde yaşarken rekabet edebilir olmak da mümkün. Herhangi bir nedenle ayrımcılık yapılmayacak. Kış Oyunlarını düzenlediğiniz için teşekkür ederiz.  Organize güvenli. Kalbimiz virüs nedeniyle buraya gelmeyen sporcularla. Organizasyon Komitesi Başkanı Kai Kei, basit, güvenli ve harika oyunlar sözü verdi” şeklinde konuştu.

Açılış, Çin’i, Çin ay-güneş takviminde buz ve karı gösteren ve ayrıca Kış Oyunları’nın önceki ev sahiplerini onurlandıran olağanüstü görsel efektlerle ‘Tek Dünya, Tek Ülke’ teması altında yapıldı. Organizasyonun açılış töreninde lazer ve havai fişek gösterileri yapıldı.

Alman sporcu Claudia Bechstein, sekizinci kez Kış Olimpiyatına katılan ilk kadın olduğu için ulusal bayrakların geçit töreninde yer aldı.

Şarku’l Avsat