Sana Şehri (Arşiv)

Yemen’in başkenti Sana dilencilerle doldu

Yemen’in başkenti Sana dilencilerle dolup taşarken, darbeci liderlerin savurganlığı halkı kızdırıyor

Yemen’in başkenti Sana’da 7 yıldır devam eden Husi milislerin darbesi geriye geçim kaynaklarını yok eden bir insanlık trajedisi bıraktı. Sana sokakları dilencilerle dolup taşıyor. Diğer tarafta ise Sana’nın sakinleri Husi yetkililerin ve önemli pozisyonlara getirdikleri akrabalarının kullandıkları araç sayılarında bir artış gözlemliyor. Şarku’l Avsat’ın konuştuğu başkent sakinleri, bu durumun halkta her gün giderek artan bir öfke yarattığını belirtti.

Sadece isminin ilk kısmını söylemekle yetinen Dr. Muhammed, “Açlık ve abartılı bir zenginliğin çelişkilerini yaşıyoruz. Başkentin sokakları çoğunluğu çocuk ve kadın olan dilencilerle dolarken, gayrimenkul fiyatları son yıllarda eşi görülmemiş bir şekilde arttı. Kentin kuzeybatısında ve güneyinde lüks saraylar ortaya çıktı. Ayrıca her seferinde maliyeti oldukça yüksek ticaret merkezleri açılıyor. Bu merkezlerin sahiplerini sorduğumuzda, liderlerden birine veya yüksek mevkideki birine ya da onların yeni ortaya çıkan ticaret ortaklarına ait olduğunu öğreniyoruz” dedi.

Sana şehir merkezindeki Ez-Zubeyri Caddesi’nde bir işyeri sahibi olan Abdullah, esprili bir dille, dilencilerin müşterilerden çok çok daha fazla olduğuna işaret ederek, tüm köşe başları, restoranların çevresi ve mağaza önlerinin dilencilerle dolduğunu kaydetti. Eski esnafların çifte vergiler ve kendilerine dayatılan çeşitli kısıtlamalar sebebiyle iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen Abdullah, Husi esnafının ise büyük imtiyazlara sahip olduğunu ve uluslararası örgütlerin fonladığı projelerden işleri kötüye giden esnafın payına düşen mali desteğin de Husi esnafına verildiğini aktardı.

Yakıt ve tüp gazı eksikliğinden mustarip olan ve 5 yıldır maaşlar ödenmeyen halkın gündeminde, başkentin güney ve kuzeybatısında inşa edilen lüks saraylar, kentin güneyinde açılan ticaret merkezleri ve yönetimde yüksek mevkilere gelen Husi yöneticiler arasındaki ev ve en son model araba alma yarışı bulunuyor.

Maaşı kesilen öğretmenlerden biri olan Emin, “Aileme bakabilmek için inşaat işlerinde çalışmak zorunda kaldım” dedi.

Halk arasında Husi milislerin yaptığı yolsuzluklar yoğun bir biçimde konuşuluyor. Darbe Yönetimi Konseyi üyesi Sultan es-Samii’nin kamuoyuna açık bir şekilde dillendirdiği eleştirilerin ardından aktivistler milis liderlerinin abartılı servetlerinin izini sürmeye başladı. Samii, konuşmasında, “Yolsuzluğa karşı önlem almakla görevli yeni hırsızlardan bir hırsız, 6 milyon 200 bin dolar değerinde iki villa satın alıyor. Yalın ayak dolaşırken bu uçuk meblağ ona nereden geldi?”

Husi milislere bağlılığıyla bilinen Samii daha önce Darbe Yönetimi Konsey Başkanı’nın Müdürü Ahmed Hamid ile sözlü tartışmaya girmişti. Samii, Hamid’i, taraftar toplamak ve yaptıkları yolsuzluklara ses çıkaran aktivistleri satın almak için kamu malını kullanmakla suçlamıştı. Samii, “Yeni hırsızların halkın parasından bize karşı fonladığı 23 milyon riyal tutarındaki kampanyayı kınamıyoruz çünkü onların sonu cezaevi olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Aktivistlerin aktardığına göre Husi yöneticilerinden Muhammed Ali el-Husi, başkentin kuzeyindeki Cevla Umran bölgesinin arkasındaki El-Mebahis Mahallesi’nde bulunan Sana’nın en büyük villasını ve ayrıca Sana şehir merkezinde Cezayir Caddesi’nden ayrılan Amman Caddesi’nde 7 katlı bir apartman binasını yaklaşık 1 milyar riyal ödeyerek satın aldı. Diğer Husi liderler de uçuk meblağlarla (Husilerin kontrolündeki bölgelerde 1 ABD doları yaklaşık 600 riyal) gayrimenkuller ve araziler satın almaya devam ediyor.

Husi liderlerin gösterdiği bu savurganlık, Birleşmiş Milletlerin (BM) ülke sakinlerinin yüzde 80’inin insani yardıma muhtaç olduğunu ve 5 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde bulunduğunu vurguladığı bir dönemde geliyor.

Yerel raporlara göre, Husiler Sana’da vatandaşlar, kurumlar, işçiler, müdürler ve özel sektördeki patronlara karşı bin 400 ihlal işledi. Sana’da 120’den fazla döviz şirketi, 95 ticari şirket, 214 alışveriş ve ticaret merkezi, 23 hastane, 11 üniversite ve enstitü ve 120 restoranın yanı sıra 16 bank yağmalandı, soyuldu ve saldırıya uğradı.

Raporlarda aktarılan verilere göre, 383 küçük işletme, 120 fırın, 14 özel elektrik istasyonu ve 400 işletme Husi milislere bağlı silahlı unsurların yaptığı yağma eylemlerine maruz kaldı. Yağma eylemleri aynı zamanda 117 kurum ve 250 işletme çalışanına uzandı. Bunların yanı sıra, savaş çabalarına ve mezhepsel kutlamalara kaynak sağlama gerekçesiyle restoranlara, kafelere ve fırınlara vergiler dayatılıyor. Ayrıca Husi lideri Abdulmelik el-Husi hanedanının yararına Yemenlilerin parasından beşte bir vergi alınıyor.