Avrupa’da Omikron yüzünden çocukların hastaneye yatış oranları artıyor

Avrupa Bulaşıcı Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin gidişatına yönelik haftalık raporunda, Kovid-19’a karşı aşı olmayan kişiler arasında Omikron’a bağlı ölüm oranının, aşının (üçüncü rapel) ek dozunu alanlara göre 25 kat daha fazla olduğu, aşının tam dozlarını alan kişilere göre ise 8 kat olduğu açıklandı.

ECDC üye devletlerden alınan verilere istinaden hazırlanan raporda, aşısız kişiler arasında hastaneye yatış ve yoğun bakımlarda tedavi görme oranının, ek doz aşı olan kişilere kıyasla 27 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Söz konusu haftalık raporda, Omikron varyantı ile enfekte olan çocuklar arasında hastaneye yatış oranlarının yükselmesine değinildi. Bu artışın, Delta varyantların neden olduğu vakaların dört katına ulaştığını ve söz konusu durumun yeni varyantın yayılma yoğunluğu ve hızından kaynaklandığı ancak çocuklarda ciddi enfeksiyonların önceki varyantlara göre yüzde 35 daha düşük olduğu belirtildi.

Bilim insanları, önceki varyantların neden olduğundan daha tehlikeli bir duruma neden olmadığını vurguladıkları enfeksiyonların bu artışına yol açan nedenlere dair henüz bir açıklamaya ulaşamasa da, rapor bu durum için iki açıklama sundu. Birincisi, Omikron’un bulaşma hızı, kısa süre önce aşı olan veya enfeksiyonu atlatan yetişkinlere kıyasla, çocukları Omikron’a karşı savunmasız duruma getiren bağışıklığın zayıf olmasının eşlik etmesi ikincisi ise, Omikron’da meydana gelen birçok mutasyonun, virüsün biyolojik özelliklerini değiştirmiş ve hastalığı çocuklar için daha tehlikeli hale getirmiş olabileceğiydi.

Avrupa ülkelerinin çoğunda yükselmeye devam eden can kayıplarına gelince, raporda, can kaybının enfeksiyonun oluşmasından 4-5 haftalık bir sürenin ardından hesaplandığı ayrıca gelecek günlerde bu oranların düşmesinin beklendiği belirtildi.

Avrupa Birliği’nde bir ilk olarak, Avusturya dün itibariyle, Kovid-19’a aşısı zorunluluğunu, 18 yaşını doldurmuş tüm vatandaşlara uygulanmaya başladı. Gelecek ayın ortasından itibaren, zorunluluğu yerine getirmeyen kişilere 700 ila 4 bin dolar arasında değişen para cezası uygulanacak. Aynı zamanda aşıyı olmayı reddedenlerin mesleki faaliyetlerde bulunması, toplu taşıma araçlarını kullanması ve halka açık yerlere gitmesi de yasaklanacak.

Avusturya Parlamentosu geçtiğimiz ayın sonlarına doğru, böyle bir uygulamadan kaynaklanabilecek yasal ve sosyal komplikasyonlardan endişelenerek uygulamaya koymada tereddüt yaşayan Almanya, İtalya ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde hala devam eden geniş çaplı protesto dalgasının ardından bu yasayı kabul etmişti.

Alman Federal Meclisi (Deutscher Bundestag) şu anda Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından sunulan benzer bir yasa tasarısını tartışıyor ancak iktidar koalisyonu içindeki bazı güçlerden bile daha şiddetli bir muhalefetle karşılaşıyor.

Almanya’da dün, yeni vaka sayısı beşinci günde de 200 bin vaka eşiğini aştı. Bir hafta içinde kaydedilen toplam vaka sayısı pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez bir milyona yükseldi. Birkaç Avrupa ülkesi kademeli olarak kısıtlamaları hafifletmeye ve kaldırmaya başlarken, Alman hükümeti sözcüsü, devam etmekte olan salgın dalgasının beklendiği üzere önümüzdeki hafta sonunda zirveye ulaşmadan kısıtlamaları kaldırmaya başlanmasının çok erken olduğunu ayrıca federal ve bölgesel hükümetlerin, epidemiyolojik koşullar uygun olduğunda bu adımı atacağını açıkladı.

İtalya’da ise Sağlık Bakanlığı, Pfizer ve BioNTech şirketleri arasında iş birliği içinde üretilen “Paxlovid” ilacı ile tedavi edilen, kardiyovasküler hastalıkları olan Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanan 54 yaşındaki bir adamın, bu ilaçla iyileşen ilk vaka olduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, adamın tedavisinin başkent Roma’da bulaşıcı hastalıklar konusunda uzmanlaşmış olan Spallanzani Hastanesi’nde gerçekleştirildiği bildirildi. Söz konusu hastane, 2020 yılının başlarında pandemi duyurulmadan günler önce Pekin’den gelen iki Çinli turistin tedavi edildiği hastaneydi. Bu iki hasta, İtalya’daki ilk Kovid-19 vakalarıydı.

Spallanzani Hastanesi Sözcüsü, antiviral ilaç Nirmatrelvir ve aktivatör Ritonavir’in bir karışı olan bu ilacın Kovid-19’a karşı oldukça etkili bir araç olduğunu ve enfeksiyondan sonraki ilk beş gün içinde kullanılması gerektiğini belirtirken, söz konusu ilacın, şu anda salgına karşı en güçlü silah olma özelliğini koruyan aşıların yerini tutmadığını da vurguladı.

Şarkul Avsat