Ebu Gayt, Sürdürülebilir Kalkınma İçin 4. Arap Haftası’nın açılışı sırasında (Arap Birliği)

Mısır, COP27 zirvesi için uluslararası destek çalışmalarını sürdürüyor

Mısırlı yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nın (COP27) yaklaşan oturumu için uluslararası ivmeyi artırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Yerel yönetimin hazırlıklarına paralel olarak, COP27 oturumu başkanlığına atanan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) uygulanması ile ilgilenen Genel Merkezi ziyaret etmek için Almanya’nın Bonn şehrine ulaştı.

Mısır, bu yılın sonlarına doğru Şarm Eş-Şeyh şehrinde ev sahipliği yapacağı COP27’ye büyük ve etkili bir uluslararası katılım çekmeyi istiyor. Aynı zamanda Afrika kıtasının bir temsilcisi olarak, zirve çalışmaları sırasında yerel, bölgesel ve kıtasal sorunları gündeme getirmeyi planlıyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Büyükelçi Ahmed Hafız “Şukri, yetkililerle yapacağı görüşmelerin yanı sıra BMİDÇS genel merkezini de ziyaret etmesi planlandı. Bu ziyaret, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nın (COP27) ev sahipliği yapmak üzere devam eden hazırlık ve Mısır’daki konferans oturumunun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli ivmeyi sağlama kapsamında sürekli koordinasyon bağlamında geliyor” açıklamasında bulundu. Sözcü Hafız gelecek konferansın, Birleşik Krallık’ın Glasgow şehrindeki son oturumunda varılan ilerlemeler üzerine inşa edileceğini ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması, bu değişikliklere uyum sağlanması ve iklim konusunda finansman sağlanması başta olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların artırılmaya odaklanacağını açıkladı.

Mısır hükümeti, COP27’ye ev sahipliği yapmaya yönelik hazırlıklar konusunda büyük bir istek gösterdi. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mısır’ın COP27’nin düzenlemesi ve birkaç bakanın üyeliğine hazırlanmak için kendi başkanlığında bir üst komite kurulmasına karar verdi. Aynı zamanda Mısırlı bakanlar, iklim konusunda finansman sağlama, iklim değişikliği ile ilgilenen Mısır araştırma merkezleri ağının çalışmalarını teşvik etme ve iklim değişikliğinin farklı alanlarına özel çalışma politikalarına ilişkin planları hazırlama gibi COP27’de ele alınacak öneri ve girişimleri görüşmek üzere bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

Yakın bir bağlamda, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt dün, Mısır Cumhurbaşkanlığı himayesinde, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Birlik” sloganıyla Kahire’de düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin 4. Arap Haftası’nın çalışmalarını başlattı. Bu Sürdürülebilir Kalkınma İçin 4. Arap Haftası, Mısır hükümeti, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ortaklığında geldi. Arap Birliği Genel Sekreterliğinde yetkili bir kaynak Ebu Gayt’ın, Arap bölgesini olumsuz etkileyen Kovid-19 pandemisinin ekonomik ve sosyal yansımalarının yanı sıra çatışmalardan etkilenen ülkelerdeki koşulların ve kalkınmaya yönelik göstergelerin kötüleşmesine, çok boyutlu yoksulluğun ve gıda eksikliğinin artmasına dikkat çekti. Ebu Gayt Arap bölgesinin Mısır ve BAE’nin 2022 ve 2023 iklim zirvelerine ev sahipliği yapacağını belirtirken, Arap bölgesinin iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu göz önüne alarak, Arap ülkelerinin çıkarlarını savunmak için bu fırsatların kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Şarkul Avsat