Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suudi Arabistan’ın bazı bölgelerinin Sağlıklı Şehirler Projesi’ne dahil etti.
Sağlıklı Şehirler Projesi, toplum sağlığının gelişmesini, sağlık hizmetlerinin yükünün azaltılmasını ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılmasını hedefleyen bir projedir. WHO, hükümetler ile iş birliği yaparak ve ülkelerde entegre bir model uygulayarak toplum sağlığını geliştirmeye çalışmaktadır.
Suudi Arabistan hükümeti Diriye, Medine, Taif, Uneyze, Celacel, Cumum, Riyad ve ülkenin en yüksek kenti Şarura için akreditasyon alarak son 4 yılda bu bölgelerde önemli gelişmeler kaydetti. Riyad’daki Prenses Nura bin Abdurrahman Üniversitesi, bölge sağlığının gelişmesi için yürüttüğü çalışmalar ile önemli başarılar elde etti.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd el-Celacil’i ülkede Trahom hastalığının (bir çeşit göz hastalığı) ortadan kaldırılması için yaptığı çalışmalar ve Sağlıklı Şehirler Projesi için iş birliğinde bulunmasından dolayı tebrik etti.
Trahom virüsü, dünya çapında her ülkede görülen ve körlüğe neden olan bir hastalıktır. Küçük çocuklar da görülebilen hastalık kişinin gözünde ve burnunda irine neden oluyor ve temas yoluyla bulaşıyor. WHO, hastalığın dünyada yaklaşık 1,9 milyon insanda körlüğe ve görme bozukluğuna neden olduğunu açıkladı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatı ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ile 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmak için trahom hastalığının ortadan kaldırılması için çalışmalar yürütüldü. Sağlık Bakanlığı, WHO standartlarına ulaşmak ve toplum sağlığı seviyesinin yükseltilmesi ve salgın hastalıklar ile mücadele etmek için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Suudi Arabistan, 2019 yılından beri ülkenin her bölgesinde, trahom hastalığı ile mücadele ediyor. Trahom hastalığı 40 yılı aşkın bir süredir Suudi uzmanlar tarafından incelendi.