Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, 2022 Uluslararası Petrol Teknolojisi Konferansı’nın açılışı sırasında (SPA)

Suudi Arabistan: Enerji dünyasının üç temelinin dokunulmazlığını sağlamaya çalışıyoruz

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ülkesinin ‘gerekli enerji arzını güvence altına alma, güvenilir enerji kaynakları sağlayarak sürekli ekonomik kalkınma ve iklim değişikliğiyle yüzleşme’ gibi enerji dünyasının üç temelinin dokunulmazlığını sağlamaya çalıştığını belirtti.

Bakan bu üç esasa, herhangi birinden ödün verilmeden uyulması gerektiği de vurguladı.

Enerji Bakanı, dün başkent Riyad’da düzenlenen 2022 Uluslararası Petrol Teknolojisi Konferansı’nın (IPTC) açılışını, Veliaht Prens Muhammed bin Selman adına konuşarak yaptı.

Bakan açılış konuşmasında, OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerin (OPEC+) küresel enerji piyasalarındaki başarılı rolüne dikkat çekerek şöyle devam etti;

“Elde edilen başarıyla küresel enerji piyasalarındaki eşi benzeri görülmemiş tehlikeli düşüş durdu. Geçen yazdan bu yana, toparlanmakta olan küresel ekonominin artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla arzı yeniden sağlamak için ihtiyatlı ve dengeli bir plan uygulamaya koyduk. OPEC+ toplantılarının sıklığı, dinamik ve öngörülemeyen olayları şeffaflıkla yönetme kararlılığını gösteriyor.”

“Dünyanın ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi üretemeyeceği konusunda bir tehlike var”

Suudi Enerji Bakanı, petrol ve doğalgaz yatırımlarındaki keskin düşüşün enerji güvenliğini tehdit ettiği ve dünyanın toparlanmayı desteklemek için ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi üretemeyeceği konusunda gerçek bir tehlike olduğu konusunda uyardı.

Prens Abdulaziz bin Selman konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

“Bu, dünyanın bazı bölgelerinde politika yapımındaki belirsizliği ve çelişkili sinyalleri daha da kötüleştirdi. Bu yatırım eksikliği, enerji tüketicilerinin çıkarlarına zarar veriyor, fiyatları yükselterek ve arz sıkıntısına ilişkin endişeleri artırarak, politika yapıcılar için zorluklar yaratıyor. Petrol ve gazda yeni yatırımlara karşı yürütülen kampanya kısa vadeli bir görünüme sahip ve gerçekten de küresel ekonominin canlanması ve ailelerin refahı üzerindeki olumsuz etkileri ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle Suudi Arabistan’da temiz petrol ve gaza yatırım yapmaya ve üretim kapasitemizi artırmaya devam ediyoruz.”

“Enerji güvenliği, dünyanın tüm enerji seçeneklerini kullanmaya devam etmesini gerektiriyor”

Sürdürülebilirlikle ilgili olarak bakan, bunun Suudi Arabistan’ın G20 liderlerinin desteklediği döngüsel karbon ekonomisi çerçevesinin doğal bir sonucu olduğunu söyleyerek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Enerji geçişi hızlanıyor, ancak yenilenebilir veya alternatif enerji gibi bu dönüşümün yalnızca belirli unsurlarına odaklanmak başka bir hata olur. Enerji güvenliği, dünyanın yüzyıllardır ekonomik kalkınmayı yönlendiren hidrokarbon kaynakları da dahil olmak üzere tüm enerji seçeneklerini kullanmaya devam etmesini gerektiriyor. Ancak bu stratejinin merkezinde, sera gazını emisyonlarını azaltırken hidrokarbon yakıtlarının nasıl sağlanacağı ile ilgili bir zorluk yatmaktadır. Teknoloji bu zorluğun üstesinden gelmek için temel bir dayanaktır.”

Prens Abdulaziz bin Selman, 2030 yılına kadar yerel elektrik ihtiyacının yarısını yenilenebilir enerjiden üretmeyi ve 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefleyen Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’nin uygulanmasında yenilikçi teknolojinin gerekli olacağını yineledi.

“Dünya salgının etkilerinden azmetmeyi ve sebat etmeyi öğrendi”

Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yasir er-Rumayyan ise, dünyanın son dönemde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına maruz kaldığını ve onun etkilerinden azmetmeyi ve sebat etmeyi öğrendiğini söyledi.

Dünyanın şu anda salgından kurtulma aşamasına tanık olduğunu dile getiren Rumayyan, Suudi Aramco’nun karbon emisyonlarını azaltma ve sıfır emisyon elde etme yönündeki çabalarına övgüde bulundu.

Rumayyan, teknoloji başta olmak üzere birçok alanda yeniliklere imza atan Saudi Aramco çalışanlarının, burayı bir fikir fabrikası haline getirme çabalarını da övdü.

Saudi Aramco’nun karbon emisyonlarını azaltabilecek projelerle ilgili araştırma merkezleri de dahil olmak üzere tesislerinde yapay zeka kullanmaya önem verdiğini vurgulayan Rumayyan, “Saudi Aramco karbon emisyonlarının azaltılması ile ilgili gelişen teknolojiler üzerinde çalışmakta ve maliyetlerin düşürülmesinde önemli rol oynayan nanoteknoloji ile ilgilenmektedir” dedi.

Rumayyan, Aramco’nun uzun vadeli yatırım planları olduğunu ve hidrokarbon ekonomisinde lider olma hedefiyle birçok kaynak ve sahip olduğu rezervler aracılığıyla yeni petrol ve doğalgaz kullanımları elde etmeyi dört gözle beklediğini de sözlerine ekledi.

Petrol teknolojisi birçok zorlukla karşı karşıya

Suudi Aramco Arama ve Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nasir en-Naimi, salgının dünya ekonomisini değiştirdiğine dikkat çekerek, Petrol teknolojisi birçok zorlukla karşı karşıya. Dünyanın şimdi her zamankinden daha fazla yeniliğe ihtiyacı var” diye konuştu.

Şarkul Avsat