Cidde sanatsal etkinlikler ile Suudi Kuruluş Günü’nü kutluyor

Suudi Arabistan’ın batısında bulunan ülkenin ikinci büyük şehri Cidde’de Kuruluş Günü kutlamaları yapılıyor. Suudi Arabistan’ın 300 yıllık tarihi ile ilgili birçok roman ve şarkı ile olağanüstü bir gece yaşandı.

1947 yılı sonuna kadar surlar ile çevrilmiş olan ve Kral Abdulaziz döneminde büyüyen tarihi alanın sokakları, yüzlerce yıl önceki görünüşüne büründü. Etkinlikler kapsamında katılımcılar Suudi bölgelerinin folklorik kıyafetlerini giydiler. Haratu’ş-Şam dahil olmak üzere 19’ncu yüzyılda kurulan Cidde’nin tarihi mahalleleri olan şehrin kuzeyindeki Haratu’l-Yemen ve güneyindeki Mazlum mahallesinde türküler çalınarak Kuruluş Günü kutlamaları başladı.

1925 yılının Eylül ayında Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Faysal Al Suud, devletin sınırlarını genişletme çabalarını Abruk er-Rağame bölgesinde durdurmuştu. Bölgede, Kızıldeniz boyunca uzanan ülkenin antika sanat eserlerinin sergilendiği bir sanat günü yaşandı. Çeşitli etkinliklerin yanı sıra çocukların Suudi Arabistan tarihini öğrenmesi için de yarışmalar düzenlendi.

12 sanatçının Kral Selman Camisi’nin yanında bulunan duvara etkinlikler kapsamında yaptığı resimler dikkati çekti. Sanatçılar, Suudi Arabistan’ın tarihi detayları ve hikayeleri ile duvar resmini tamamladı. Duvar, Cidde’deki en yüksek kulesine yakın bir yerde bulunuyor, birçok turist ve bölge sakini duvar resmini görebilecek.

Cidde Bölgesi Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Macid Selami, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Sekretarya, ana yollarda, meydanlarda, binalarda ve diğer bölgelerde iki gün içinde başlatılacak olan faaliyetleri onayladı. Bu günlerde dekoratif ve ışıklı bayraklar asılacak, çeşitli yarışmalar düzenlenecek, halk sanatlarına dair eserler yer alacak, ekranlara ve reklam panolarda sloganlar yer alacak” dedi.

Salami, Abruk er-Rağame’deki Kral Abdulaziz Kültür Merkezi’nde folklor gösterilerinin gerçekleşeceğini ve çocuklar için yarışmaların yapıldığını belirtti. Sekreterlik binasında ve Cidde’deki kapıların ışıklar ile aydınlatıldığını ve şehrin meydanlarında çeşitli gösterilerin yapıldığını açıkladı. Kuruluş Günü’nü kutlamak içi ana yollarda ve caddelerde reklam panolarını kullanıldı. Sekretarya, çalışanlarına bu özel günde özel bir etkinlik düzenledi.

Suudi Arabistan’ın 13 idari bölgesi Cevf, Arar, Tebuk, Hail, Medine, el-Kasım, Mekke, Riyad, ed-Dammam, el-Baha, Asir, Cizan ve Necran’daki vatandaşlar, devletin üç yüzyıldan uzun süredir devam eden güçlü kökleriyle gurur duyarak, bugün 22 Şubat’taki ilk ‘Kuruluş Günü’nü 18 etkinlik ile kutluyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından geçtiğimiz ay imzalanan Kraliyet emri ile 22 Şubat tarihinin her yıl ülkenin ‘Kuruluş Günü’ olarak anılması ve aynı günün resmi tatil olmasına karar verildi.

Söz konusu kararnamede alınan karara ilişkin şu ifadelere yer verilmişti:

“İlk Suudi Devleti 1727’de kurulmuş ve 1818’e kadar devam etmiştir, başkenti Diriye’dir ve yüzyıllarca süren istikrarsızlık ve bölünmüşlükten sonra Arap yarımadasında güvenlik ve birliği tesis etmiştir. Turki bin Abdullah bin Muhammed bin Suud ise 1824’ten 1891’e kadar hüküm süren ikinci Suudi Devleti’ni kurmayı başarmıştır. Bundan 10 yıl sonra Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Faysal Al Suud 1902’de, Suudi Arabistan Krallığı adıyla üçüncü Suudi Devleti’ni kurmuştur. İlk Suudi Devleti’nin kuruluşu Şubat 1727 yılına denk geldiği için 22 Şubat’ın ‘Kuruluş Günü’ olarak kabul edilerek resmi tatil ilan edilmesine karar verilmiştir.”

Bu karara göre, İmam Muhammed bin Suud tarafından 1727’de ülkenin kuruluşunu anmak için verilen kararın ardından ülkede 22 Şubat’ta ilk kez ‘Kuruluş Günü’ olarak kutlanıyor.

Etkinliklere dair

Başkent Riyad’da, Vadi Namar bölgesinde 3 bin 500 sanatçının katılımıyla ülkenin üç asırlık tarihine ışık tutacak ‘Başlangıç’ etkinliği de dahil olmak üzere çok sayıda etkinlik düzenleniyor.

Müzikal bir tiyatro performansı olan ‘Kuruluş Opereti’ 23 Şubat’ta Riyad Bulvarı’ndaki Muhammed Abduh Arena’da gerçekleştirilecek ve kuruluş döneminden başlayarak, üç yüzyıl boyunca geçen altı tarihi ikon canlandırılacak.

Besteci Sahem ve Nasır el-Salih ve Navaf Abdullah tarafından bestelenen müzikal şarkının sözleri ise Prens Bedr bin Abdulmuhsin, Muhamed el-Aanzi, Nayef Sagir, Necla el-Muhaya ve Ahmed Alavi tarafından yazıldı.

Riyad’daki Suudi Arabistan Ulusal Müzesi, 22-24 Şubat tarihleri ​​arasında, Suudi kültürünü yansıtan ‘Meclis’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda ilk Suudi devletinin kültürel yönlerini belgeleyen bir dizi interaktif çalıştay da düzenleniyor.

22-24 Şubat tarihleri ​​arasında Riyad’daki Gösteri Meydanı, Suudi devletinin kuruluşundan bu yana insan mücadelesini simüle eden ve üç yüzyılı aşkın bir süredir devam eden en büyük popüler kültür gösterisi olan ‘Necnac’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

24 Şubat akşamı, Riyad semaları havai fişekler, drone gösterileri ve ses efektleri içeren bir ışık gösterisi ile süslenecek. Seyirciler bu gösteriyi Kral Selman bin Abdulaziz Yolu ile Prens Turki bin Abdulaziz Yolu arasındaki kavşaktan izleyebilecekler.

Etkinlik sanat sergisi ile tarihi ve kültürel seminerlerin yanı sıra Suudi Arabistan kahvesi, geleneksel Suudi Arabistan kostümleri, her yaş grubundan vatandaşların zevkine uygun programlar ve havai fişek gösterilerini kapsıyor.

Cidde, Dammam, Medine, Taif, Hail, Arar, Sekaka, Abha, el Baha, Necran, Cizan, Tebük, Bureyde’de eş zamanlı ‘Necnac’ etkinlikleri düzenlenecek.

Bu etkinlik, orta, doğu, kuzey, batı ve güney olarak beş bölgeye bölündü. Her bölge, Suudi Arabistan’ın tarihini anlatan antik mirası ve eski fotoğraflardan oluşan mini bir sanat galerisini içeren kapıya sahip.

Her bölgede Suudi devletinin bugüne kadarki tarihi, kültürü ve sosyal mirasını vurgulayan farklı oyunların yanı sıra kuruluş döneminde yaşanan gerçek hikayeleri anlatacak oyuncular ve hikaye anlatıcıları olacak.

Kral Abdulaziz Dünya Kültürü Merkezi (Ithra) ve Camel Club ise, yedinci petrol kuyusunun yakınında Kuruluş Günü etkinliklerinin başlatılacağını duyurdu.

22 ve 23 Şubat günlerinde düzenlenecek etkinliklerde deve geçit töreni, geleneksel A’arda dansı, şiir gecesi, moda yarışması ve defile yer alacak.

Camel Club etkinliği, Suudilerin hayatına ve develerin kuruluş savaşlarıyla ilişkisine ışık tutacak.

Şarkul Avsat