İsrail güvenlik güçleri 2021 yazında, An Hulve bölgesinde, Ürdün Vadisi’ndeki yerleşim yeri inşasını protesto eden Filistinlilere müdahale etti

Ürdün Vadisi’nde yeni yerleşim birimi adımı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail makamlarının Yahudi yerleşimciler için işgal atındaki Kudüs’ün kuzeyindeki Beyt Hanina beldesinde 730 yeni konut inşa etme kararını onaylamasını kınadı.

İİT’den yapılan açıklamada, işgalci İsrail’in söz konusu kararının, uluslararası hukuku, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2334 sayılı kararını açıkça ihlalinin devamı niteliğinde olduğu vurgulandı.

İslam İşbirliği teşkilatı, başta BMGK olmak üzere uluslararası toplumu sorumluluklarını üstlenerek, işgalci güç İsrail’e sömürgeci yerleşim politikasını sonlandırması için baskı yapmaya çağırdı. Aynı zamanda Kudüs-ü Şerif de dahil olmak üzere yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının ve ihlallerinin önüne geçilmesi için harekete geçilmesi talep edildi.

İsrail Bölge Planlama ve İmar Komisyonu’nun geçtiğimiz günlerde, Doğu Kudüs’ün kuzeyinde Yahudi yerleşimciler için 12 katlı 14 bina dahil 730 yeni konutun inşasını onayladığı bildirilmişti. Yerel medyada yeni konutların yasa dışı Pisgat Zeev yerleşim yerinde 70 bin metrekarelik bir arazide inşa edileceği haberleri yer aldı. Ayrıca 21 bin metrekarelik alanda ofislerin inşa edileceği ve 21 bin metrekarenin ise açık alan olarak belirlendiği kaydedildi.

Son dönemlerde yasa dışı yerleşim yerlerinin inşasında önemli bir artış gözleniyor. Filistinliler İsrail’in yerleşim politikalarının, Kudüs’teki Yahudi nüfusunu arttırmak ve iki devletli çözüm girişimlerini engellemek amacı taşıdığını savunuyor.

Ürdün Vadisi’nin (Ağvar) kuzeyindeki Filistin topraklarında kurulan Shadmot Michola yerleşim yerinde de yeni konutlar inşa edilmeye başlandı. Filistinli aktivist Arif Deragime, Yahudi yerleşimcilerin yeni konutlar inşa etmeye başladığını, bunun daha fazla Filistin toprağının gasp edileceği anlamına geldiğini vurguladı.

Shadmot Michola 1979 yılında ‘tarım yerleşkesi’ olarak inşa edilmişti. 363 bin metrekare üzerine kurulan yerleşkenin 2016’daki nüfusu 608’di. Aktivist Deragime, Rotem ve Shadmot yerleşimi arasındaki bölgede geçici barakalar inşa edildiğini belirterek bunun Ürdün Vadisi’nde yeni bir yerleşim bölgesinin habercisi olabileceği uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamalar İsrail’in Ürdün Vadisi’nde birçok alanı çitlerle çevirmesinden dolayı Filistinli çobanların sürülerini otlatacak alan bulmakta güçlük çektiği yönünde.

Şarkul Avsat