Şukri, Mısır Cumhurbaşkanı'nın mesajını Malezya Başbakanı'na iletirken (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Singapur, Endonezya ve Pakistan’ı da kapsayan Asya turuna başladı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Singapur, Endonezya ve Pakistan’ı da kapsayan Asya turuna dün Malezya’dan başladı. Söz konusu ziyarette Şukri’nin ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP27) Taraflar Konferansı’nın yaklaşan 27. oturumuna başkanlık edecek olması hasebiyle Mısır ile söz konusu ülkeler arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda ilerletmenin yollarını ve iklim değişikliği konularını ele alması bekleniyor. COP27 toplantısının önümüzdeki Kasım ayında Mısır’ın Şarm eş-Şeyh şehrinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Şukri, dün Asya turunun ilk durağı olan Malezya’da Başbakan İsmail Sabri Yakub ile görüştü. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız’ın yaptığı açıklamaya göre Şukri, Yakub’a Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından gönderilen ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansına hazırlanmak için devam eden çabaları ele almanın yanı sıra iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, ortak işbirliği ve bunları çeşitli düzeylerde ilerletmenin yollarından bahsettiği mektubu teslim etti.

Hafız, görüşmede Mısır ve Malezya arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığını ve iki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ilişkiler nedeniyle bunları çeşitli siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı. Bunun yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde olumlu adımlara tanık olduğuna dikkati çeken Sözcü, görüşmede özellikle ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğine ilişkin olarak, iki halkın beklentilerinin ve ortak çıkarlarının boyutu doğrultusunda önümüzdeki dönemde bunları geliştirmenin yollarına değinildiğini söyledi. 2021’de Mısır ve Malezya arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 2020’ye göre yüzde 80’den fazla bir artışla yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı.

Şukri’nin, Mısır’ın bu konuda çeşitli taraflarla istişare ve koordinasyon konusundaki istekliliği çerçevesinde Asya turunun bir parçası olarak meslektaşları ve birçok yetkiliyle bir araya gelmesi bekleniyor. Mısırlı bakanın, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 22-23 Mart’ta Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenecek 48’inci toplantısına da katılması planlanıyor.

Şarkul Avsat