Arap Körfezi’nde batan BAE gemisinin mürettebatını İran donanması kurtardı

Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Al-Salimi adlı kargo gemisi dün Arap (Basra) Körfezi sularında battı. Tahran, İran kıyılarında karaya oturan geminin 29 mürettebatının kurtarıldığını duyururken, kalan bir kişiyi arama çalışmaları hala devam ediyor.

Otomobil taşıyan BAE’ye ait gemi muhtemelen kötü hava koşullarıyla ilgili nedenlerle Buşehr şehrindeki Asuliye Limanı’na yakın bir yerde battı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, İran’ın güneyindeki Buşehr şehrindeki bir afet yönetim yetkilisinin “Geminin 30 kişilik mürettebatından 29’u kurtarıldı” dediğini aktardı. Yetkili, “son kişi için arama kurtarma operasyonlarının halen devam ettiğini, operasyonların, esas olarak iki donanma gemisi tarafından yürütüldüğünü ve İranlı yetkililerin mürettebatın uyruklarını veya kurtarıldıktan sonra nereye götürüldüklerini belirtmediğini” söyledi. Ayrıca İranlı yetkili, “Buşehr şehrindeki deniz yetkililerinin, BAE, gemisinin batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirir bildirmez gemiyi kurtarmak için donanma gemileri gönderdiğini, ancak kötü havanın bunu engellediğini ve geminin batmasına neden olduğunu” açıkladı.

Navigasyon izleme konusunda uzmanlaşmış “Deniz Trafiği” web sitesi, BAE bayrağı taşıyan geminin “Al-Salimi 6” olarak adlandırıldığını ve kötü hava koşullarıyla karşılaştığında, Dubai’den Irak’ın Um Kasr limanına doğru yola çıktığını bildirdi.

Kaza meydana geldiğinde meteorolojik tahminlere göre dalga yüksekliğinin 4,4 metre olduğuna dikkat çekildi. İran devlet televizyonu, Yerel Deniz Güvenliği Departmanı’ndan, geminin, motorunda bir sorun yaşadığını ve yerel saatle sabah saat üçte (Çarşamba gecesi 23:30 GMT) kontrolünü kaybetmeye başladığını aktardı. Küresel olarak en önemli deniz yolları arasında yer alan Arap (Basra) Körfezi sularında hava veya seyir koşullarına bağlı deniz kazaları sık görülmekte.

Şarkul Avsat