Çin’de uzun bir aranın ardından ilk kez Kovid-19 kaynaklı ölüm kaydedildi

Çin anakarasında bugün (Cumartesi) bir yıldan uzun bir sürenin ardından ilk kez Kovid-19’a bağlı iki ölüm kaydedildi. Bu durum, pandeminin başlangıcından bu yana ülkede görülen en fazla vaka sayısına neden olan Omikron varyantının teşkil ettiği tehdidin ciddiyetini yansıtıyor.

AFP’nin haberine göre, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu söz konusu iki can kaybının, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Jilin Eyaletinde kaydedildiğini duyurdu. Vaka sayılarında önemli bir artışa tanık olan Jilin’deki durum, yetkililerin birkaç şehirde sert kapanma önlemleri uygulamasına veya kısıtlamalar getirmesine neden oldu.

Bu iki can kaybı, 26 Ocak 2021 tarihinden bu yana Çin anakarasında -Hong Kong ve Makao hariç- Kovid-19’a bağlı olarak kaydedilen ilk can kayıpları oldu. Böylece ülkede virüs nedeniyle kaydedilen ölü sayısı 4 bin 638’e yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre, Çin bugün 4 bin 51 yeni virüs vakası kaydederken, önceki gün (Cuma) 4 bin 365 vaka kaydetmişti. Yeni vakaların yarısından fazlası Jilin’de kaydedildi.

Çin yönetimi, ülkenin uzun süredir nispeten düşük can kaybı oranları kaydetmesini, tek partili sistemine dayalı hükümet sisteminin sağlamlığının kanıtı olarak görüyordu.

Ulusal Sağlık Komisyonu günlük raporunda iki can kaybına yer verilirken, resmi medya can kayıpları ile ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü 2019 yılının sonlarına doğru Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı, ancak Çin sınırları kapatarak, uzun karantina önlemleri alarak ve belirli kapanma önlemleri uygulayarak virüsü kontrol altına aldı.

Ancak son derece bulaşıcı olan Omikron varyantı, hükümetin ‘sıfır vaka’ stratejisinin etkinliği ve sürekliliği için bir sınav oldu.

Çin’in tamamı şu anda, 2019 yılının sonlarına doğru yaşanan ilk salgın dalgasından bu yana ülkede görülen en kötü Kovid-19 salgınına tanık oluyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Perşembe günü, ‘sıfır vaka’ stratejisine devam edilmesi yönünde talimat verdi. Sıfır vaka stratejisi, Çin’in salgının başlangıcından bu yana ülkesinin topraklarındaki can kaybı sayısını 5 binin altında tutmasını sağladı.

Ülke genelindeki yetkililer yeni salgın dalgasına karşı çeşitli önlemler aldı.

17,5 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük teknoloji merkezi olan Shenzhen de dahil olmak üzere bazı şehirler tamamen kapanma önlemleri aldı ancak bu önlemler, Çin Devlet Başkanı’nın sözlerinin ardından kısmen hafifletildi.

Şanghay’da ise online eğitime geçildi ve toplu test çalışmaları ile tam bir kapanma önlemi uygulanmaktan kaçınıldı.

Yetkililer, hafif semptomları olan hastaların kendilerini merkezi karantina tesislerinde izole edebileceklerini belirtirken, tüm enfekte kişilerin, semptomlarının ciddiyetine bakılmaksızın özel hastanelere başvurmalarını istedi.

Çinli yetkililer, virüsün sağlık sistemi üzerinde tekrar bir baskı oluşturmasından endişelenerek hastanelerde Kovid-19 hastaları için yer açtı.

Jilin Eyaleti geçen hafta binlerce vaka kaydettikten sonra enfeksiyon sayılarındaki artışa ayak uydurmak için 8 sahra hastanesi ve iki karantina merkezi kurdu.

Şarkul Avsat