Suudi Arabistan Adalet Bakanı Dr. Velid es-Samani mahkemenin açılışı sırasında (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’da ilk Sanal İcra Mahkemesi açıldı

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Dr. Velid es-Samani, başvurunun sunulmasından nihai kararın açıklanmasına kadar insan müdahalesi olmadan dava prosedürlerini on iki adımdan sadece iki adıma indiren Sanal İcra Mahkemesi’nin açılışını yaptı.

Adalet sektöründe yeni bir değişimi temsil eden Sanal İcra Mahkemesi’nde yapay zekanın kullanımıyla başvurular haftanın yedi günü, günün her saati, herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın otomatik olarak kabul edilecek ve yine otomatik olarak denetlendikten sonra Mahkeme’nin icra dairesine yönlendirilecek.

Bakanlığın Ulusal Dönüşüm Programı’na yönelik stratejik girişimleri arasında yer alan proje, hizmetleri kolaylaştıracak, prosedürleri düzene sokacak ve verimliliği artıracak.

Ayrıca bu yeni sistem ile yararlanıcılara yönelik hizmetlerin kolaylaştırılması, dava süreçlerinin iyileştirilmesi ve hizmetlerin verimli ve kaliteli bir şekilde alınması için gereken emek ve zamandan tasarruf edilmesi amaçlanıyor.

Adalet Bakanlığı Vizyon Gerçekleştirme Dairesi Başkanı Yaser es-Sudeys, “Sanal İcra Mahkemesi’nin hizmete girmesi, adalet sektöründe dijital dönüşüm yolculuğunun doruk noktasıdır ve hak sahiplerine en iyi şekilde hizmet etmek için mümkün olan en yüksek seviyeye ulaşmaktır” dedi.

Şarku’l Avsat’a özel açıklama yapan Sudeys, Adalet Bakanlığı’ndaki dijital dönüşümün yedi yıldan fazla bir süre önce başladığını dile getirerek, “130’a yakın adli hizmetin verildiği bu süreçte, yılda 65 milyonu aşkın adliye ziyareti ve 90 milyon kağıt tüketilmesi engellendi” diye konuştu.

Sudeys, “Adalet sektörü, Suudi Arabistan 2030 Vizyonu doğrultusunda bir gelişim hareketine tanık oldu. Geçen yıl boyunca, daha önce çok sayıda yazışma, kağıt, mühür, imza gibi yavaş ve karmaşık ayrıntılar gerektiren yaklaşık 8 milyar işlem tamamen elektronik olarak tamamlandı” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı İcra Hizmetlerinden Sorumlu Müsteşar Selman Utaybi ise, “Geçmişte mahkemelerin müfettişlerle ve evraklarla dolup taşmasının ardından, icra yargısı yeni bir gelişme aşamasına tanıklık ediyor. Bakanlık, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ışığında büyük bir değişimi gerçekleştirmek için kapsamlı çalışmalara başladı” dedi.

Geçen yıl, dijital dönüşüm yolculuğunda kaydedilen ilerleme sayesinde, icra mahkemelerine 800 bin başvuru geldiğini ve bunlar tamamen elektronik ortamda ele alındığını söyleyen Utaybi, adalet ve hakkın dengeli bir şekilde sahibine süratle tesliminin sağlandığını sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat