ABD, Husi milislerini terörist olarak sınıflandırmaması, Husilerin saldırılarına devam etmelerine neden oluyor (Şarku’l Avsat)

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan ABD’ye Husileri terör örgütü olarak sınıflandırma çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD’nin Husileri yeniden terörist grup olarak sınıflandırması için çağrıda bulundu.

İİT’den yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Komitesi’nin 28 Şubat 2022 tarihinde aldığı 2624 sayılı karara ilişkin olarak Husi milislerinin bölgede ve dünyada barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit ettiği belirtildi.

İİT Genel Sekreterliği, Husi milislerinin uluslararası hukuk kurallarını ihlal ederek Suudi Arabistan’a ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik gerçekleştirdiği saldırıları ve sivilleri hedef almasını endişe ile takip ettiğini belirtti. Sekreterlik, Yemen’de barışın ve istikrarın sağlanabilmesi için Husi milislerinin saldırılarına bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada Husi milislerinin Suudi Arabistan ve BAE’deki sivillere karşı gerçekleştirdiği saldırılara ve BMGK’nın 2624 sayılı kararına rağmen ABD’nin Husi milislerini terörist grup olarak sınıflandırmadığı belirtildi. BMGK’nın 2014 tarihli 2140 sayılı kararı kapsamında Husi milislerinin terörist olarak sınıflandırılmamasının, örgütün sivillere yönelik saldırılarına devam etmesine ve diyalog masasına oturmamasına neden olacağı belirtildi.

İİT, Suudi Arabistan’ın liderlik ettiği Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Yemen’de yaşanan krizin son bulması ve ihtiyaç sahibi insanlar için gösterdiği çalışmalar hakkında övgüde bulundu.

İİT, Suudi Arabistan ve BAE hükümetleri ve halkları ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada İİT’nin kendi güvenliklerini, topraklarını ve halklarını korumak isteyen Suudi Arabistan ve BAE’nin yanında olduğu ifade edildi.

Şarkul Avsat